Tačiau jų sėkmingas pasirodymas Šveicarijoje, nedideliame ir jaukiame Murteno miestelyje šalia Morato ežero, tradiciniame „Murten Classics” festivalyje, tapo ne tik reikšmingu akcentu orkestro biografijoje, bet ir ambicinga paraiška garsinti Lietuvos meną ateityje dar plačiau.

Vienas iš pagrindinių klasikinės muzikos renginių Šveicarijoje, kasmet į 3 savaičių šventę pakviečia per 800 atlikėjų iš visos Europos, surengia per 30 koncertų. Kauniečių kolektyvas pasirodė 2 kartus: su smuikininku Pavelu Bermanu pristatė Nikolia Paganinio

(Nicolo Paganinni) ir Giedriaus Kuprevičiaus „24 Kaprisų” premjerą festivalyje ir Imrės Kalmano operetės "Silva” koncertinę versiją.

Anot orkestro vadovo A. Treikausko, orkestro kelias į Murteną prasidėjo nuo senos jo pažinties su Šveicarijoje vykstančio festivalio vadovu Kasparu Zehnderiu (abu jie - kolegos, fleitininkai).

„Prieš kelerius metus pradėjome kalbėtis apie bendrus planus, pasiūliau atvykti į Kauną ir parengti programą su mūsų kolektyvu. 2010 m. spalį įvykęs geras koncertas paskatino galvoti apie ateitį. Kasparas Zehnderis su Kauno orkestru parengė Antonino Dvoržako „Stabat Mater”, kuris buvo pristatytas gegužę. Taigi ilgalaikis bendradarbiavimas leido galvoti apie realią galimybę dalyvauti Murteno festivalyje. Šis festivalis planuojamas iš anksto, jau dabar sudaryta 2013-ųjų programa, todėl gastrolės Šveicarijoje iš anksto buvo mūsų planuose", - sakė A. Treikauskas.

Festivalis gyvuoja nuo 1989-ųjų. Per dieną jo scenose įvyksta 2-4 simfoninės, kamerinės, baroko, operetės, visai šeimai skirti šiuolaikinės muzikos koncertai. Rodomi kino filmai, diskutuojama, susitinkama su atlikėjais. Kiekvienas festivalis turi savo temą, šiais metais tai - šokis, kitais - visos keturios pasaulio šalys. Koncertai vyksta po atviru dangumi Murteno senamiestyje. Nedidelis miestelis, išsidėstęs prie vaizdingo Morato ežero, aplink kurį - visas administracinis regionas, pastebimai atgyja tapdamas klasikinės muzikos centru Šveicarijoje. Festivalio bilietai iššluojami vos pradėjus juos realizuoti, 98 proc. bilietų buvo parduoti į visus šiemetinius renginius.

„Orkestrų šįmet festivalyje buvo 8. N. Paganinio "24 Kaprisai” - G. Kuprevičiaus autorinė transkripcija orkestrui buvo įtraukti į „Serenadų" ciklą. Pirmąją „24 Kaprisų "dalį publika priemė santūriai, gal ne iš karto pavyko užmegzti kontaktą su klausytojais. Antrąją koncerto dalį užbaigė audringi plojimai, - solistui Pavelui Bermanui daug kartų teko grįžti į sceną. Publika liko sužavėta, tikriausiai jiems - tai iš tiesų atradimas, mums, žinoma, tai nėra nauja, mes „24 Kaprisus” atliekame jau 11 metų, pristatėmė kūrinį Italijoje, Estijoje, Kroatijoje, Lietuvoje.

I.Kalmano "Silva” taip pat susilaukė pripažinimo: mūsų orkestrui dirigavo festivalio meno vadovas K.Zehnderis. Ir publika, ir dirigentas liko patenkinti orkestro lygiu. Sąlygos buvo puikios, orkestrantai gerai pasiruošę. Viskas suveikė kaip šveicariškas laikrodis. Beje, neslėpsiu, tikiuosi, kad į Murteno festivalį mes dar sugrįšime", - džiaugiasi Kauno simfoninio orkestro vadovas.

Šį sezoną Kauno orkestro kūrybiniuose planuose numatytas dar vienas susitikimas su K.Zehnderiu: gegužę muzikos gerbėjams bus pristatyta programa, kurią orkestras rengia kartu su garsiu dirigentu, muzikantu, festivalių organizatoriumi. Programoje numatyti Klodo Debiusi (Claude Debussy) „La Mer” ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio simfoninė siuita „Jūra”. Tiesa, K.Zehnderis jau atliko šią programą Ciūricho „Tonhalle” koncertų salėje, muziką papildė M.K.Čiurlionio paveikslų videoprojekcijomis. Pasak A. Treikausko, būsimas bendras koncertas bus skirtas Motinos dienai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)