Vakaro programoje ištraukas iš klasikinių baletų, spektaklių, choreografines miniatiūras ir Maurice'o Ravelio "Bolero" šoks buvę ir dabartiniai J. Vymerytės mokiniai, studentai ir profesionalūs baleto artistai. Didžiojoje scenoje pasirodys apie keturias dešimtis atlikėjų, tarp jų - žinomi baleto solistai Živilė Baikštytė, Neli Beliakaitė, Olga Konošenko, Nerijus Juška, Aurelijus Daraškevičius, Eligijus Butkus, 2004-ųjų metų baleto atlikėjo titulą pelnęs Aurimas Paulauskas ir daugelis kitų.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje dėstanti J. Vymerytė jau yra išleidusi tris profesionalių baleto šokėjų laidas, surinkusi ir pirmąjį pedagogų choreografų kursą, kuriame savo pedagogines žinias gilina tokie buvę scenos meistrai kaip Loreta Bartusevičiūtė, Neli Beredina, Jonas Katakinas ir kt. Būsimuosius baleto šokėjus J. Vymerytė ugdo ir Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje.

J. Vymerytės kolegė ir bendradarbė choreografė A. Cholina, kartu su ja prieš keliolika metų studijavusi choreografijos pedagogiką Rusijos teatro meno akademijoje (GITIS) Maskvoje, sakė, kad sukaktuvinis pedagogės vakaras - tai dabartinės Lietuvos baleto šokėjų kartos pristatymas. Visi vakaro šokėjai užaugo M. K. Čiurlionio menų mokykloje, visi jie turėjo progos susipažinti su J. Vymerytės pedagogine sistema.

Pati pedagogė sunkiai suskaičiuoja, kiek savo mokinių yra išugdžiusi per du dešimtmečius įvairiais mokymo etapais. "Visi jie yra mano širdyje", - trumpai atsako J. Vymerytė. Pasak jos, baleto pedagogui būtina didžiulė kantrybė, autoritetas, nuolatinis domėjimasis pasauliniu baleto ir apskritai šokio kontekstu, nepaliaujamas profesinis tobulėjimas.

"Baleto solistais tampa tik labai valingi, darbštūs, užsispyrę ir kantrūs jaunuoliai. Dažniausiai jaunimas neišlaiko valios ir darbštumo egzamino - tuomet pedagogas gali išugdyti tik gerą šokėją, bet ne žvaigždę", - teigia anksti pedagoginį darbą pradėjusi ir garsiąją rusų baleto sistemą iš savo dėstytojos Marinos Semionovos perėmusi J. Vymerytė.

Pedagogė neslepia džiaugsmo savo išugdytomis baleto solistėmis Neli Beliakaite, Olga Konošenko ir sparčiai kylančia viena iš jauniausių savo mokinių - devyniolikmete Jurgita Dronina. Ji dabar studijuoja Miuncheno baleto akademijoje ir jau yra pakviesta į Švedijos karališkąjį teatrą baleto solistės statusu.

Kad talentingoji balerina džiugintų žiūrovus ne tik užsienyje, bet ir Lietuvoje, ateities planus su J. Dronina puoselėja ir A. Cholinos šokio teatras. Rudenį A. Cholina planuoja Vilniuje statyti baletą "Otelas" ir Dezdemonos vaidmenį patikėti šiai jaunai solistei. Jos partneriu būsimame spektaklyje numatytas tamsiaodis Miuncheno baleto akademijos studentas Žarlinas Ndudis.

Savo mokytojos J. Vymerytės sukaktuviniame vakare J. Dronina šoks ne tik tris miniatiūras, bet ir A. Cholinos "Gulbę" pagal Camille'o Sent-Saenso muziką, Lietuvoje anksčiau rodytą tik vieną kartą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją