"Parodos kuratoriai sugalvojo Mindaugo trienalę. Ieškodami sąsajų su Mindaugu, jie prisiminė kadaise buvusį personažą Mindę. Taip gimė idėja šiam performansui", - DELFI pasakojo R. Šapauskas.

ŠMC patalpose televizinė realybė susipynė su tikrove. Siurrealistinį farsą sukūręs V. Šapauskas pasakojo apie Mindaugą, kuris sutinka televizijos personažą – karalių Mindę. Tačiau tai - jau ne XIII amžiaus karalius Mindaugas, tai šių dienų karalius Mindė iš televizoriaus, su visu savo dvaru, lėkštų pramogų karalyste atsiradęs šioje ekrano pusėje. Piktas ir kvailas, soste sėdi vienos dienos karalius. Realybės pojūtis pranyksta. Tampa nebeaišku, kur žmogus, o kur dekoracijos.

"Iš patirties galiu pasakyti, kad gyvenime yra daug žmonių, kurie neskiria televizinės realybės nuo tikrovės, dažnai suvokia personažus kaip realius asmenis. Todėl savo pasirodyme vietomis aš - realus asmuo, vietomis - personažas", - savo idėją atpasakojo naktinių klubų lankytojams ir televizijos žiūrovams puikiai pažįstamas R. Šapauskas.

Jo kuriamą Mindės personažą meno mylėtojai išvydo tokį, kokį ir pratę matyti per televiziją - su pajuodusia burna, kurią vyras "nusispalvina" suvalgydamas saują anglies tablečių.

Paklaustas, kokios reakcijos tikėjosi iš žiūrovų, performansą kūręs vyras atsakė, kad jokios.

"Jei tai būtų televizija, ji lauktų kažkokio rezultato. Bet kadangi tai trienalės projektas, jokių rezultatų tai nereikalauja. Ši akcija yra tam tikra reflekcija į televizijos štampuojamą produkciją. Tam tikra prasme aš vaidinu save patį. Todėl nebijau pasijuokti iš savęs", - atsakė R. Šapauskas.

Jo kuriamas performansas "Karalystė" – tai aktoriaus žvilgsnis į save ir į žiniasklaidos, ypač televizijos, įtaką žmogui, į kritinio mąstymo išnykimą, užslėptą rojalizmo ir „stiprios rankos“ ilgesį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)