Tiesa, naujausiame OKT/Vilniaus teatro spektaklyje vietoje senoviškų romėniškų apdarų aktoriai vilkės prabangius kostiumus, o vietoj Kaptitolijaus bus šiuolaikinis biuras. A. Areima senovės Romą išmainė į šiuos laukus, kuriuose, klesti biurokratija ir politinės batalijos.

„Džiaugiuosi galėdamas statyti V. Šekspyrą šiame teatre, kuriame šio autoriaus pjesės statomos dažniausiai. Tačiau nemanau, kad su juo reikia elgtis kaip su neliečiamu klasiku, o į kiekvieną jo eilutę žiūrėti kaip į neliečiamą monolitą. Šiais laikais tai būtų absurdiška. Norėjau, atvirkščiai, jo pjesę pabandyti išardyti ir sukonstruoti iš naujo. Spektaklio veiksmas vyksta biure. Kaip ten gali būti Cezaris? Kaip vienos partijos būstinėje gali būti Šekspyras? Tačiau pjesė parodo, kas šiais laikais vyksta Lietuvoje. Kokios dramos verda vien jau virtualiame pasaulyje. Ateityje vien iš DELFI komentarų norėčiau pastatyti spektaklį“, - prisipažino režisierius A. Areima.

Jam antrino ir OKT/Vilniaus miesto teatro meno vadovas Oskaras Koršunovas. Nors, anot jo, dauguma komentarų būna pikti, tačiau visada - dramatiški, nes atspindi šių laikų realijas. "Todėl pjesė, paremta DELFI komentarais, būtų labai įdomi", - sutiko O. Koršunovas.

Vyriška kompanija

Williamo Shakespearo pjesė “Julijus Cezaris”, parašyta 1599-aisiais, pagrįsta tikrais senovės Romos istorijos įvykiais ir pasakoja apie sąmokslą prieš Romos diktatorių Julijų Cezarį bei jo nužudymą. Tai buvo viena iš pirmųjų Shakespearo pjesių, kuri atidarė Londono “Globe” teatrą. Lietuvos scenoje ši pjesė pastatyta pirmą kartą.

Julijaus Cezario vaidmuo spektaklyje skirtas teatro pasaulyje dar nedaug žinomam Tomui Stirnai. Režisierius pjesės interpretacijai pasirinko išskirtinai vyrišką kompaniją. Kitus vaidmenis atlieka aktoriai Tadas Gryn, Tomas Rinkūnas, Daumantas Ciunis, Tomas Kliukas, bei Paulius Ignatavičius. Beje, pastarojo aktoriaus gyvai atliekama muzika skambės viso spektaklio metu. P. Ignatavičius naujame OKT teatro sezone ketina pastatyti spektaklį pagal Franzo Kafkos kūrinius.

Analizuojama politines temas

Spektaklio "Julijus Cezaris" dėmesio centre – absurdo valdoma politikų karta, kurios vyraujantis bruožas – nieko neveikimas tik imituojant veiksmus. Valdžia stebi arklių lenktynes ir tuščiai postringauja, tačiau jiems neįdomus realus šalies gyvenimas.

Spektaklyje “Julijus Cezaris” analizuojama amžina politinės galios tema, o Shakespearo aprašytos realijos yra lengvai atpažįstamos ir šiandien. Mums svarbus vis labiau į mūsų gyvenimus besiveržiantis bereikšmiškumas – menkniekiai, kurie kasdien vis keičiasi, valdo mus tarsi būtų bent kiek reikšmingi. Tiek daug dėmesio ir jėgų aukojame absoliutiems niekams. Ar tikrai esame tokie? Tai klausimas, kurį kelia spektaklis.

Spektaklyje nesiekiama formuluoti kokių nors apčiuopiamų idėjų, loginių prasmių. Tai savitas komiškumas, nestandartinis pasaulio jutimas, keistumo estetika. Bereikšmiškumu siekiama žadinti interpretaciją, individualų suvokimą, įžvelgti įvairiausių užuominų. Spektaklis pagrįstas pokštu, nesąmone, logikos žaismu.

Nukabino svastiką

Beje, prieš spektaklio pristatymą OKT būstinėje buvo nukabintas svastikos ženklas, kabojęs ant spektaklio dekoracijos su užrašu „Heil Cezar“. "Tačiau dabar galvoju, kad reikėjo jį palikti, nes tas ženklas rodo, kas vyksta mūsų politikoje", - mano O. Koršunovas. Pristatydamas naują sezoną, režisierius pažymėjo, kad šį pusmetį OKT ketina pristatyti ir daugiau drąsių darbų.

„Keturioliktas sezonas nevalstybiniam teatrui – nemažas laiko tarpas. Teatrui, pastatytam ne iš akmenų, bet iš kūrybiškai plakančių širdžių ir idėjų. Išgyventi taip aktyviai, kaip mes gyvenome, nepaprastas ir savaime nesuprantamas dalykas. Kiekvienais metais mums reikėjo kovoti už būvį bei galimybę įgyvendinti kūrybinius siekius, - pristatydamas naują sezoną sakė O. Koršunovas. - Per šiuos sezonus pastatėme rimtų autorių spektaklius, kaip Šekspyro „Hamletą“ ar Bulgakovo „Meistrą ir Margaritą“. Per tuos metus užauginome savo žiūrovus – turime spalvingą publiką, įgavome didelį tarptautinį pripažinimą.“

Režisierius bei OKT/Vilniaus miesto teatro meno vadovas pažymėjo, kad per tą laiką OKT teatre dirbo geriausi šalies aktoriai, šviesios atminties Laimonas Noreika, Viktoras Šinkariukas, Kostas Smoriginas, Nelė Savičenko, Remigijus Vilkaitis. Čia subrendo Dainius Gavenonis, Rasa Samuolytė, Airida Gintautaitė. Debiutavo nauji aktorių, scenografų, kompozitorių vardai. Sulaukė didžiulio susidomėjimo iš užsienio teatrų.

Užsienio gastrolių vadovė Audra Žukaitytė pažymėjo, kad vienintelis žemynas, kuriame dar nesilankė OKT, tai tik Afrika. „Šį sezoną laukia gastrolės Vokietijoje, Ispanijoje, Rusijoje, Čilėje, Lenkijoje, Korėjoje. Naujausius darbus „Dugne“, tiek „Miranda“ sulaukia didžiulio pripažinimo užsienyje. Vienas lenkų kritikas pasakė, kad "Miranda" geriausias to laikmečio pastatymas, kokį jis yra matęs", - kalbėjo A. Žukaitytė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)