Žiūrovų dėmesiui pateikiami menininkų iš Austrijos, Kanados, Kroatijos, Lenkijos, Slovėnijos, Suomijos, Šveicarijos bei Lietuvos mažieji darbai. Tarp eksponatų daugiausia - grafikos darbų, taip pat yra tapybos, tekstilės, fotografijos, stiklo ir netgi ant džiovintos žolės sukurtų miniatiūrų.

Pasak parodos kuratorių Kristinos Norvilaitės ir Jolitos Zykutės, pasaulinėje praktikoje egzistuoja įvairūs būdai miniatiūros žanrui apibūdinti, kurie skiriasi priklausomai nuo šalies ar parodų rengėjų. Vienintelis reikalavimas "mažosios m" darbams - jų dydis turėjo būti ne didesnis negu A4 formato popieriaus lapas. Parodos autoriams, atlikimo technikai ar darbų temai jokie apribojimai nebuvo taikomi. Iš parodai atsiųstų darbų buvo atrinkta daugiau nei 30-ties autorių kūriniai. Tarp dalyvių - ir jauni, ir pripažinti kūrėjai, tarp jų - Rimvydas Kepežinskas, Birutė Zokaitytė ir kt.

Šiemet žiūrovų laukia naujovė - pirmąkart paroda bus mobili ir ją pamatys ne tik Vilniaus, bet ir kitų Lietuvos miestų žiūrovai. Vėliau "mažoji m" bus eksponuojama Klaipėdoje, Panevėžyje. Ateityje parodos rengėjai planuoja visuomenei ne tik pristatyti meno darbus, bet kviesti jų kūrėjus iš užsienio, kurie meną studijuojančiam jaunimui kūrybinių dirbtuvių metu perteiktų savo patirtį.

Paroda "mažoji m" rengiama nuo 2001 metų ir jau įrodė savo gyvybingumą turtingame Vilniaus kultūriniame gyvenime. 2001 metais buvo sulaukta miniatiūrų iš vienuolikos, 2002 m. - iš keturiolikos, 2003 m. - net iš 20 šalių. Žiūrovai greta daugybės originalių darbų turėjo progos pamatyti ir garsių užsienio kūrėjų grafikos darbus. Praėjusiais metais pirmąkart komisija išrinko metų miniatiūrą - Šiaurės Korėjos menininko Nasilo Kvako (Kwak) darbą.

Šiemet profesionalių dailininkų ir menotyrininkų komisija vėl rinks įdomiausią parodos darbą, o laureatas visuomenei bus paskelbtas paskutinę parodos dieną - vasario 4-ąją.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją