tu, kai upe keliauja ledonešiai, konstrukcijos būtų užkeliamos ant terasos ir toliau galėtų funkcionuoti užšalus upei. O nuo ledolaužių plaustų kolonijas esą apsaugotų nesudėtingos konstrukcijos. Sezono metu terasos erdvės galėtų tarnauti kavinių ir parduotuvių poreikiams.

Vilniaus uostas įsikurtų tarp Žaliojo ir Mindaugo tiltų, dešiniajame Neries krante.

Tiesa, kiek kainuotų tokio projekto įgyvendinimas ir kas jį finansuotų, idėjos autoriai tiksliai įvardinti negali. Tačiau užsiminė, kad pagalbos bent iš dalies tikėtųsi sulaukti iš miesto savivaldybės.

"Buvo svarstoma daug projektų, kaip atgaivinti apmirusią Neries pakrantę. Buvo svarstoma laivybos idėja, tačiau upė per sekli dideliems laivams. Mes Neries pakrantėms įkvėpti gyvybės sumanėme sukūrę plaustų kolonijos projektą. Jei ją pavyktų realizuoti, upės pakrantės taptų gyvybinga vieta, miesto gyventojų ir turistų traukos centru. Žmonės čia galėtų ne tik gyventi, bet ir leisti laisvalaikį", - įsitikinęs vienas idėjos autorių fotomenininkas Saulius Paukštys.

Jam antrino ir menotyrininkas Saulius Pilinkus. Jis pažymėjo, kad idėja apgyvendinti neries pakrantes - nėra naujovė ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje.

"Gyvenamųjų plaustų pilna Londone, Amsterdame. Tačiau mūsų tikslas ne lygiuotis į kitus, tačiau priminti, kad galime tai turėti ir patys. Juo labiau, kad Neries pakrantės praėjusiame amžiuje jau buvo apgyvendintos. Čia ant pastatytų plaustų apsistodavo darbininkai, prižiūrintys upe plukdomą medieną", - sakė S.Pilinkus.

Menininkas Valdas Ozarinskas patikslino, kad pristatytame projekte plaustų architektūra yra tik pirminė. Kiekvienas pakrantės namukas ar kavinė gali būti unikalūs. Kaip, pavyzdžiui, Amsterdamo baržos.

Su projektu susipažinti atėjo ir buvęs grupės "Patruliai" narys Milgedas Aleksandravičius. Šis tikino, kad labai palaiko savo bičiulių idėją. Beje, buvęs policininkas, vėliau dainininkas, prisipažino savo rankomis statęs ir įrenginėjęs Neries prieplauką.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)