Pasaulyje dauguma šiuolaikinių bienalių ir trienalių sieki abūti pliuralistinėmis, visa apimančiomis, plačiai išsiskleidusiomis parodomis. Tačiau ŠMC pakviesti kuratoriai nutarė, kad trienalės menininkų kūrybą gali pristatyti ir vienas žmogus. Šis žmogus buvo pavadintas vienu populiariausių lietuviškų vardų - Mindaugu.

Trienalės metu kasdien instruktuos, režisuos, užduotis skirs vis kitas menininkas. Įkūnytos idėjos persikels į menininkų pasirodymus kas vakarą besikeičiančioje ŠMC scenoje pavadinimu "Charizmaterija".

Performansus lydės kasdien ŠMC kino salėje rodoma 8 valandų trukmės meninių filmų programa "Cinema of the Self", skirta asmenybės, savasties, savęs kūrimo temoms. Beje, programos pavadinimas yra nuoroda į žymųjį dokumentinio kino režisieriaus Adamo Curtiso filmą "Century of the Self".

Mindaugo trienalę kuruoja Roterdamo "Witte de With" meno centro direktorė Defne Ayas, Londono LUX direktorius Benjamin Cook bei Niujorke gyvenantys menininkai ir kuratoriai Michael Portnoy ir Ieva Misevičiūtė.

Vienuoliktoji Baltijos tarptautinio meno trienalė bus atidaryta Michael Portnoy "100 iškilmingų pasirodymų". Tai trijų valandų trukmės kūrinio "180 iškilmingų akimirkų" nauja versija. M. Portnoy naudojamas triukas - teatrališkas personažo pasirodymas - skirtas prikaustyti žiūrovų dėmesį.

Tą patį atidarymo vakarą lankytojų trienalės laukia Alexandros Bachzetsis "Šokis, atliekamas solo". Apgaulingai paprastų solo pasirodymų serija. Kurdama šį šokį menininkė įtraukė į procesą daugybę įvairių sričių specialistų - meno kritikų, istorikų, šokėjų, dizainerių. Kūrinys, kurį atliks ir pati menininkė, yra pokalbių su visais šiais žmonėmis rezultatas.

Per dvylika trienalės dienų bus parodyta gausi filmų programa, lietuvių ir užsienio menininkų performansų programa.

Beje, tarp Lietuvos meninių performansų yra įtrauktas ir Rimo Šapausko kuriamo televizijos personažo pasirodymas. "Karalystėje" R.Šapauskas pažvelgs į save, žiniasklaidą, įtaką žmogui, kritinio mąstymo išnykimą ir užslėptą rojalizmo ir "stiprios rankos" ilgesį. Jo kuriamas juodaburnis Mindės personažas - ne XIII amžiaus MIndaugas. Tai - Mindė iš televizijos, "Radijo šou" laidos. Siurrealistinis farsas panaikina pojūtį tarp realybės ir dekoracijų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)