Bus pagerbtas A.Kaušpėdas ir J.Joenonas

"Sostinės dienos" - tradicinė šventė, tačiau kasmet atsinaujinanti, kaip ir tas rudeninis derlius", - sakė renginio atstovė Ada Paukštytė. Viena iš aštuonioliktąjį kartą vyksiančių "Sostinės dienų" naujovių - šiais metais bus paskelbtas ir apdovanotas sostinės garbės pilietis. Šis titulas atiteks architektui, grupės "Antis" lyderiui Algirdui Kaušpėdui. Pagerbimo ceremonija įvyks Katedros aikštėje.

"Dar viena naujovė, vyksianti Katedros aikštėje - įspūdingas muzikinis vandens fontanų ir šviesos šou", - sakė „Vilniaus festivalių” vadovas, "Sostinės dienų" organizatorius Remigijus Merkelys.

Netikėta staigmena vilniečių lauks Lukiškių aikštėje. Didelis dėmesys bus skirtas 50 metų jubiliejų mininčiai grupei "The Beatles". Šia proga muzikantai ketina atlikti legendinio kolektyvo kūrinių. Britų ketveriukei pagerbti Latvijos menininkai rengiasi pastatyti Vilniuje specialią skulptūrą - kadaise Lenino paminklo vietoje puikuosis įspūdinga Lenono smėlio skulptūra.

Dūzgiantis prospektas

„Sostinės dienos" neįsivaizduojamos be kasmet „dūzgiančio" Gedimino prospekto. Ir šiemet jame užvirs neįtikėtinai gyvas muzikos, šokio, dailės, literatūros, poezijos, teatrinės improvizacijos, judesio bei žaidimų katilas. Prospekte numatoma surengti per šimtą įvairių renginių.

Septintus metus rengiamo „Dūzgiančio prospekto" siela ir kuratorė Zita Kelmickaitė pabrėžia, jog Gedimino prospektas nė iš tolo neprimins kaimiškos mugės ar turgavietės.

"Netgi "Sostinės dienų" angeliukas simbolizuoja apie šiuolaikišką renginio dvasią - jis su spalvota skiauteryte ir riedučiais. Į prospekto arteriją atvažiuos riedutininkai, jauni žmonės. Šis renginys skirtas jauniems žmonėms. Senjorai, atėję į renginį, turės galimybę patikrinti save, kokiu smūgiu muša jų širdis, koks yra tavo pulsas", - kalbėjo Z. Kelmickaitė. - Šiais metais išmeskite iš galvos mintį, kad ateisite į "Sostinės dienas" ko nors šiek tiek nusipirkti. Jums teks ateiti su ratukais, nes bus visko tiek daug, kad apvaikščioti nespėsite."

Tiesa, miesto šventė susidurs su nedidele dilema. Mat savaitgalį - rugsėjo 1-ąją - galios vadinamasis "sausasis įstatymas". Tądien neleidžiama pardavinėti alkoholio. "Tačiau šiais metais mokslo metų dienos pradžia keliama į pirmadienį. Norėtųsi, kad jaunimas galėtų kultūringai linksmintis. Tačiau ne mes esame valdžia", - sakė Z. Kelmickaitė.

Muzikinė savaitė

Dar viena „Sostinės dienų" naujovė - "Vilnius Music Week 2012" koncertai. Pirmą kartą Lietuvoje organizuojama tarptautinė muzikos savaitė pristatys perspektyviausius šiandienos muzikos atlikėjus, kurių klausysis ne tik šventės žiūrovai, bet ir užsienio festivalių organizatoriai, prodiuseriai bei muzikos leidėjai. Didieji „Sostinės dienų" koncertai lauks klausytojų Katedros aikštėje.

Rugsėjo 1-ąją rudens pradžią Katedros aikštėje skelbs žaibiškai išgarsėjusi Latvijos grupė „Instrumenti" (kuri populiarumu tėvynėje, turbūt, aplenkė net grupę „Brainstorm") bei Lietuvos publikos numylėtiniai Jazzu & Leon Somov. Na, o vakaro šėlsmui kvies žvaigždė iš Didžiosios Britanijos - šokių aikštelės karalius, elektroninės trance muzikos kūrėjas bei remiksuotojas Chicane, britai "Dirty Vegas".

"Vilnius Music Week" rengėjasLauras Lučiūnas pasakojo, kad teks ne tik linksmintis, bet ir rimtai padirbėti - į renginį susirenks muzikos profesionalai, prodiuseriai, muzikos pirkliai, festivalio rengėjai. "Manėme, kad į pirmąjį renginį garsius vardus prisikviesti nebus taip paprasta, tačiau klydome", - sakė L. Lučiūnas.

Kino naktys

Vida Ramaškienė – festivalio "Kino Pavasaris" direktorė
„Sostinės dienos" nepamirš ir kino mylėtojų - jų lauks kino naktys Rotušės aikštėje. Čia, ekrane po atviru dangumi, kas vakarą iki pirmos valandos nakties suksis speciali filmų programa, parengta kartu su festivaliu „Kino pavasaris". Joje pamatysime nuotaikingus geriausių pastarųjų metų lietuvių bei pasaulio kūrėjų trumpo metražo filmus, kriminalinę komediją apie miestą anarchistiniais mušamųjų pasirodymais terorizuojančią grupuotę „Triukšmo Garsai" („Sounds of Noise", 2010 m., Švedija - Prancūzija) ir kultinę siurrealistinę parodiją apie apie išgalvotą dailininko Pablo Picasso gyvenimą „Pikaso nuotykiai" („The adventures of Picasso", 1978 m., Švedija).

Fontanų šou

Penktadienio vakare "Sostinės dienų" pradžią pačioje sostinės širdyje – Katedros aikštėje – skelbs didžiausias Baltijos šalyse vandens fontanų ir šviesų spektaklis.

Muzikinis fontanų ir šviesų šou gimė pernai metais kaimyninėje Latvijoje ir iškart tapo lankomiausiu objektu kasmetiniame šviesos festivalyje „Šviečia Ryga”, kur jį su ovacijomis sutiko per 30 tūkstančių žiūrovų.

Vandens ir šviesos spektaklis – tai šventė visai šeimai, o siužetas – smagi kelionė po spalvingą muzikos pasaulį, lydima klasikos šedevrų, populiariosios ir roko muzikos skambesio. Vandens srovė šiuolaikinių technologijų pagalba reguliuoja multimedijinius įrenginius, tad pastatymo muzikinių stilių fragmentų įvairovę papildys vaizdo projekcija, pusšimčio diodinių prožektorių šviesa, o maksimalus vandens srovės aukštis sieks net 30 metrų. Šiam fontanų šou prireiks net 15 kubinių metrų vandens.

Specialiu vandens fontanų pasirodymo akcentu, skirtu „Sostinės dienoms”, taps vandens ir šviesų šokis pagal Vytauto Kernagio įdainuotą dainą apie „karališkąjį miestą” Vilnių bei ją palydinčią video projekciją su sostinės vaizdais.

Atidarymui skirtas fontanų ir šviesų šou pradės ir didžiųjų Katedros aikštės koncertų maratoną, kurio metu muzikinėje scenoje pasirodys garsios lietuvių bei užsienio atlikėjų grupės: lietuvių „Freaks on Floor”, „Jazzu & Leon Somov”, latvių „Instrumenti” ir britų „Dirty Vegas” ir „Chicane”.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)