"Praėjusį sezoną užsibrėžto tikslo atnaujinti ir plėsti repertuarą suaugusiems neatsisakysime ir šį sezoną, bet šiek tiek pakreipsime nauja vaga. Šį sezoną mūsų akcentas bus nauji spektakliai vaikams. Jie nebus skirti vaikams gąsdinti, tačiau orientuosimės į siaubo ir baimės estetikos spektaklius, kad jie atskleistų vaikams pamatinius dalykus, slypinčius žmogaus pasąmonėje, per kuriuos jiems būtų aišku, kur draudimų ribos, koks yra moralas, kaip elgtis gyvenime, kad nesibaigtų blogai, kaip kai kuriems pasakų personažams", - kalbėjo teatro meno vadovas Vilmantas Juškėnas.

Pirmoji intriguojanti premjera - Algirdo Mikučio muzikinis spektaklis "Batuotas katinas" su Olego Ditkovskio muzika. "Ši Šarlio Pero (Charles Perrault) pasaka nebuvo statyta "Lėlėje". Pasiėmęs šią trumputę pasakėlę, kurią visi žino mintinai, pagalvojau, kad galima šiuolaikiškai vaikams parodyti, kad kai kurie dalykai šioje pasakoje buvo moralūs, kad katinas pateisintų savo veiksmus. Todėl reikėjo sugalvoti papildomus siužeto vingius. Nukelsime žiūrovus į viduramžių gatvės šurmulį su muzikantų ir akrobatų pasirodymais, bus daug šokių, O. Ditkovskis parašė labai gerą muziką, atitinkančią sceninio veiksmo dinamiką, įnešančią energijos ir gaivalo", - sakė režisierius A. Mikutis.

Spalio mėnesį bus pristatomas tarptautinis projektas "Meteo" - tai originalus kūrinys-performansas, inspiruotas Rėjaus Bredberio (Ray Bradbury) novelių. Lėlių ir scenografijos autorė - subtilumu pasižyminti dailininkė Julija Skuratova, bendradarbiaujanti su kviestine režisiere Ana Ivanova-Brašinskaja, dirbančia Rusijoje ir Suomijoje. Spektaklyje vaidina jaunieji teatro "Lėlė" aktoriai. Rugpjūčio 21-26 dienomis šis projektas bus pristatomas tarptautiniame festivalyje "Melodrama" Lenkijoje.

Paskutine šių metų premjera taps spektaklis vaikams "Pasakyk, ką matei?", sumanytas kurti pagal pačias baisiausias lietuvių pasakas ir mįsles. Spektaklio idėjos autorė, režisierė ir dailininkė Aušra Bagočiūnaitė-Paukštienė rengiasi kurti aštresnio, ryškesnio pobūdžio reginį, parodantį įvairiaprasmį raganos, velnių ir kitų lietuviškų pasakų mitinių būtybių paveikslą, jų gyvenimo būdą ir pasaulio tvarką.

Po Naujųjų metų spektaklį vaikams "Sniego karalienė" kurs aktorė, režisierė, dramaturgė Nijolė Indriūnaitė. Kitais metais teatras į savo repertuarą įsileis ir dvi E.T. A. Hofmano (Hoffmann) pasakas. Vitalijus Mazūras po keleto dešimtmečių pertraukos vėl statys spektaklį vaikams "Spragtukas", o jauna pajūrio režisierė Gintarė Radvilavičiūtė rengiasi kurti spektaklį suaugusiems pagal lėlininkams chrestomatinę Hofmano pasaką-apsakymą "Smėlio žmogus".

Teatro "Lėlė" vadovas Juozas Marcinkevičius sako, kad teatras ir toliau orientuojasi į žinomas pasakas, mat kyla sunkumų su naujos dramaturgijos vaikams suvokimu. "Į teatrą ateinantys 3-7 metų vaikai atsineša iš namų jau girdėtas pasakas, kurias jiems skaito močiutės, tėveliai, todėl jie labai sunkiai pripažįsta tai, kas jiems nežinoma, svetima, visiškai nauja, šiuolaikiška. Mūsų žiūrovams irgi norisi lengvo žanro, labai sunkiai skiriasi kelią gilesni, sudėtingesni spektakliai, be to, ir tėvai neretai patingi paaiškinti vaikams spektaklio prasmę, o juk mūsų spektakliai statomi ir tėvams, ne tik vaikams", - pastebi J. Marcinkevičius.

Apie 30 spektaklių rodantis Vilniaus teatras "Lėlė", pasak vadovo, rengiasi atnaujinti savo kiek apleistą repertuarą vaikams ir po truputį atsisakyti morališkai, estetiškai ir fiziškai "pavargusių" vaidinimų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją