Rugpjūčio 27 d. JAV Nevados valstijoje esanti Black Rock dykuma savaitei laiko taps 60 tūkst. festivalio „Burning Man“ (iš anglų k. „Degantis žmogus“) dalyvių namais be dušo, elektros ir su 40 laipsnių skirtumu tarp dienos ir nakties temperatūrų.

Lietuvių „Blukio“ debiutas sulaukė sėkmės

„Viename įspūdingiausių pasaulio renginių, kur neegzistuoja pinigai ir reklama, o viskas vyksta dalijimosi ir dovanojimo forma, lietuvių bendruomenė dalyvaus antrą kartą. Praėjusiais metais pastatytame kelmo formos paviljone festivalio dalyviams jau pristatėme senovės lietuvių tradicijas ir istoriją apie „Blukio“ kelmą“, - sako „Burning Man“ lietuvių bendruomenės atstovas Giedrius Kavaliauskas.

Pagal lietuvišką legendą, ilgiausią metų naktį žmonės per kaimą vilkdavo „Blukio“ vardu vadintą kelmą, kuriam atiduodavo visas savo nelaimes ir negandas. Po to kelmą sudegindavo ir tokiu būdu atsikratydavo visų nutikusių blogybių. Panašų scenarijų, tik be sudeginimo, festivalyje lietuviai atkartojo su pagaminta kelmo skulptūra ant ratukų.

Lietuviškas „Bluko“ projektas sulaukė išskirtinio „Burning Man“ organizatorių dėmesio, todėl šiemet jį pasiūlyta pristatyti ir sudeginti kartu su kitomis 33 pasaulio šalių ir regionų skulptūromis didžiausiame per visą festivalio istoriją deginimo renginyje.

Lietuviai ruošia naują programą

Šiais metais ne visi norintys galėjo įsigyti bilietus į festivalį. Po didelio bilietų perpardavinėjimo praėjusiais metais „Burning Man“ organizatoriai pakeitė sąlygas ir bilietus pardavinėjo loterijos principu. Dauguma lietuvių dėl šios priežasties negavo bilietų, tačiau tai nesujaukė planų ir šiemet paruošti savo programą.

Į „Burning Man“ jau ne pirmus metus keliaujantis žymus fotografas Romualdas Požerskis šiais metais planuoja surengti fotografijos kūrybines dirbtuves. Dizainerė Ieva Dautartaitė pristatys meninę instaliaciją „Sapnų gaudytojo sapnas“, kurią lietuviai galėjo pamatyti festivalių „Tebūnie naktis“ ir „Degantis Jonas“ metu.

Praėjusiais metais itin didelio pasisekimo ir festivalio dalyvių pagyrų sulaukė kepti bulviniai blynai, todėl ši tradicija vėl bus kartojama. Teminėje stovykloje taip pat bus įkurtas kino teatras su lietuviško kino vakarais, kuriuose bus rodomi Jono Meko bei kitų lietuvių autorių filmai.

Svarbiausia šių metų lietuvių programos dalis bus „Blukio“ skulptūros statyba ir dalyvavimas didžiausiame deginimo renginyje. „Giliai kiekvieno lietuvio širdyje yra kelmas, kurį reiktų išrauti su šaknimis ir sudeginti“, - sakė Rimas Šapauskas „Blukio“ projekto pristatyme, įvykusiame Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime.

Nuotraukų albume - lietuvių įspūdžiai iš praėjusių metų festivalio:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)