Koncertuose bardai gros atskirai ir kartu

Šiemet „Purpurinis vakaras“ savo klausytojams žada ne vieną staigmeną. Žymiausi lietuvių bardai Kostas Smoriginas, Saulius Bareikis, Olegas Ditkovskis festivalio šeštadienio koncerte atliks ne vien savo solines dainas. Festivalio žiūrovai bus pamaloninti ir „Aktorių trio“ programa.


Į festivalį atvyks ir Andrius Kaniava su beveik jau metai atgimusia „Muse“, t.y. taip pavadintu sunkiosios muzikos orkestru. Jo pasirodymas įvyks penktadienio koncerte.

Knygnešių keliais iki Anykščių

Pačią pirmąją festivalio dieną, penktadienį, Anykščių Šv. Apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje bus atidaryta fotomenininko Juozo Valiušaičio paroda „Laisvės ir kalbos tauta“, skirta Lietuvos knygnešiams ir visai knygnešių gadynei – unikaliai pasaulyje. Daugelis anykštėnų: garsių ir tiesiog tautiškai susipratusių, apie lietuviškos spaudos draudimą žinojo ne iš pasakojimų, o patys patirdami 40-ties metų priespaudos pasėkmes. Vien jau Vaižganto asmuo (XIX a. pabaigoje nuolat kilnotas iš parapijos į parapiją ne dėl dailaus rašymo) šioje istorijoje žymi didelę šios visos gadynės istorijos dalį. Uždrausta lietuviška spauda kelią atrasdavo ir į Anykščių krašto žmonių namus. Štai todėl ši paroda Anykščiuose, štai todėl ja pradedamas ir bardų festivalis, kuris visas dvi dienas susirinkusiems bylos lietuvių kalba, prieš pusantro šimto metų drausta, bet nepalaužta...

Kino programoje – filmai apie rašytojus ir istoriją

Treti metai, kai „Purpurinio vakaro“ programoje yra Naktinis kinas. Šiemet ji išsiskiria plačiu istorijos pažinimo spektru bei dėmesiu mūsų literatūros kūrėjams.

Režisierė Agnė Marcinkevičiūtė festivalyje pristatys savo filmus apie pernai anapilin iškėliavusį vieną didžiausių XX a. lietuvių poetų Justiną Marcinkevičių (filmas „Prie rugių ir prie ugnies“), žymiausią lietuviškos kultūrinės bohemos vaizduotoją literatūroje Jurgį Kunčiną (filmas „Beveik laimingas“). Režisierės dokumentinis filmas „Nesulaužyti priesaikos“, pasakojantis apie Tauro apygardos Žalgirio rinktinės partizaną Juozą Armonaitį-Triupą, žiūrovus nukels į rūsčius pokario metus.

Susitikimas su režisiere planuojamas rugpjūčio 18 d. (šeštadienį) Anykščių sakralinio meno centre.

Į dar ankstyvesnius laikus žiūrovai galės nusikelti stebėdami J. Valiušaičio filmą „Mėlynųjų Vandenų dugno spalva“ apie 1363 m. vykusį Mėlynųjų Vandenų mūšį (spėjama, kad tai dabartinė Siniuchą, pietų Bugos kairysis intakas), kuriame, vadovaujant LDK Algirdui, buvo sumuštos Aukso ordos kariaunos, o vietovės atiteko LDK valdymui.

Vidurnakčio spektaklis suaugusiems ir dienos pramogos vaikams

Vidurnaktį į šeštadienį, 00 val. Anykščių koplyčioje bus rodoma vienos dalies absurdo komedija suaugusiems „Atėjau, pamačiau, nugalėjau“ (arba „Visiškas Rudnosiukas“), kurios autorius ir režisierius Vytautas V. Landsbergis. Vaidins žymus jaunosios kartos aktorius Ainis Storpirštis.

Dienos metu, belaukiant koncertų, Dainuvos slėnyje įsikurs žaidimų dvaras, kuriame mažieji kartu su tėveliais galės smagiai praleisti laisvalaikį.
Pasak festivalio direktorės Alinos Semionovos, visiems, kurie ketina atvykti į festivalį dviems dienoms, tradiciškai bus paruošta erdvė įsikurti palapinių zonoje. Beje, kaip ir kasmet, bilietai į abiejų dienų koncertus kainuoja gerokai pigiau. Deja, jų skaičius ribotas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją