49 metų V. Curbornas studijavo Bavarijos valstybinėje fotografijos mokykloje Miunchene bei Dortmundo fotografijos ir kino dizaino aukštojoje mokykloje. Jis yra Vokietijos fotografų draugijos ir Vokietijos fotografijos akademijos prezidiumo narys, surengė daug savo kūrybos parodų, už savo fotografiją pelnė Vokietijos fotografų draugijos Otto Steinerto premiją. Šiuo metu fotografas gyvena ir kuria Kelne, yra galerijos "Lichtblick" bendrasavininkis.

Fotografuojant W. Zurborno akį dažniausiai patraukia tokios kasdienio gyvenimo detalės, kurias kiti paprastai yra linkę nė nepastebėti. Savo fotografijų serijose, kuriose apstu absurdo elementų, autorius veda žiūrovus per pačias keisčiausias, netikėčiausias vietoves ir situacijas.

1986-2000 metais sukurtų spalvotų fotografijų ciklo pavadinimas "dressur real" ("reali dresūra") buvo inspiruotas prancūzų intelektualo Rolando Bartheso mėginimo sukurti būdą, kuriuo žiūrovo žvilgsnis būtų nukreipiamas taip, kad šis išvystų daiktus tam tikroje šviesoje. Šis metodas atskleidžia modernaus pasaulio vaizdinių ir kontekstų sluoksnius. W. Zurbornas įgudusia akimi pastebi netikėtas ir juokingas modernaus gyvenimo situacijas ir tarsi koks "dada" judėjimo atstovas naudojasi architektūriniais, reklaminiais, žmonių spūsčių didmiesčių gatvėse vaizdais.

Siurrealistinio humoro jausmo nestokojantis fotografas sumontuoja į vientisą vaizdo plokštumą keletą sugretintų ir tarpusavyje persiliejančių nuotraukų. Autoriui pavyksta atskirti vaizdus nuo jų pirminės prasmės ir, sudėsčius į naują mozaiką, pateikti iš pažiūros tikrovišką fotografiją.

2001 m. Vokietijoje buvo išleistas W. Zurborno fotografijų albumas "dressur real" su 73 šio ciklo fotografijomis. Vokiečių leidėjai šiuo albumu tuomet pradėjo šiuolaikinės fotografijos publikacijų seriją.

W. Zurborno fotografijų paroda "Prospekto" galerijoje veiks iki vasario 20 dienos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją