„Gyventi be šiuolaikinio meno, tai gyventi be daugelio gyvenimo spalvų“, - įsitikinę mugės rengėjai. Jie neslėpė džiaugsmo dėl kasmet gausėjančio renginio lankytojų srauto ir augančio susidomėjimo meno kūriniais. Juo labiau, kad plečiasi užsienio dalyvių sąrašas. Mugėje dalyvauja galerijos iš Lietuvos, Vokietijos, Latvijos, Ukrainos, Jungtinės Karalystės, JAV, Portugalijos, Prancūzijos, Italijos, Baltarusijos, Danijos.

Ryškiausia šių metų naujiena – šiuolaikinis Indijos menas, su kuriuo mugės lankytojus supažindins „Gallery 21“ iš Latvijos. Garsus konceptualaus meno atstovas Abhishekas Hazratas iš Bengalūro pristatys tris performansus. Juos menininkas sukūrė specialiai meno mugei ARTVILNIUS’12. Mugės lankytojų lauks ir kitos gerai žinomos Indijos šiuolaikinio meno atstovės Vibhos Galhotros projektas „Neo Monster“ – aukso spalvos pripučiamas ekskavatorius. Šiuo projektu menininkė siekia atkreipti visuomenės dėmesį į ekologines problemas, sukeltas urbanizacijos ir globalizacijos, į Indijoje žalojamą gamtą.

Organizatoriai pastebi, kad šiais metais šiuolaikinio meno atstovai grįžta prie tapybos pagrindų – dauguma darbų sukurti su amato išmanymu.

Iki liepos 1 dienos šurmuliuosiančioje šiuolaikinėje meno mugėje vyks ir tradicine tapusi didelio formato skulptūrų ir instaliacijų paroda „Takas“, bus demonstruojami Jaunojo tapytojo prizo laureatų darbai, rodomi filmai apie menininkus, skaitomos paskaitos, rengiamos diskusijos, susitikimai su galerininkais, menininkais, kritikais, veiks menų terasa. Mugėje turės ką veikti ir mažieji lankytojai – jų lauks įdomi edukacinė programa. Netikėtą naujieną lankytojams parengė Lietuvos aido galerija. Ji pristatys tarptautiniu mastu vieno žymiausių Lietuvos menininko Vladimiro Tarasovo instaliaciją.

Likus kelioms valandoms iki oficialaus mugės atidarymo, paskelbti geriausi šių metų menininkai bei galerijos.

Geriausias ARTVILNIUS’12 Lietuvos menininkas: Audronė Petrašiūnaitė, kurią pristatė galerija „Kauno langas“

Geriausias ARTVILNIUS’12 užsienio menininkas: Krishna Murari (Indija). Menininką pristatė Rygos „Galerija 21“.

Geriausias ARTVILNIUS’12 Lietuvos jaunasis menininkas (iki 35 m.): Algirdas Gataveckas (Projektas „Poveikis“).

Geriausias ARTVILNIUS’12 užsienio jaunasis menininkas (iki 35 m.): Kristians Brekete. Pristatė Rygos galerija „Alma“.

Geriausia ARTVILNIUS’12 Lietuvos galerija: Vilniaus dailės akademijos tekstilės galerija „Artifex“.

Geriausia ARTVILNIUS’12 užsienio galerija: „Galerija 21” (Ryga).

Geriausias ARTVILNIUS’12 kūrinys: Giedriaus Jonaičio „Lėktuvnešis“. Pristatė Vilniaus dailės akademijos galerija „Akademija“.

Geriausia ARTVILNIUS’12 skulptūra: Nerijaus Ermino „Voveraitė ir siena“, kurią pristatė galerija AV17.

Geriausia ARTVILNIUS’12 instaliacija: Žilvino Landzbergo „Mano benamiui dievui“.

Šiemet pirmąkart mugės istorijoje bus skiriamas ARTVILNIUS’12 žiūrovų prizas (Geriausia galerija, geriausias menininkas). Laureatai bus paskelbti liepos 1 d..

Nominantų sąrašas buvo sudaromas komisijai vadovaujantis penkiais pagrindiniais kriterijais. Buvo vertinamas kūrinio įtaigumas. Taip pat - kiek kūrinyje atsiskleidžia nacionalinės tapatybės. Ir priešingai – kaip kūrinys bus suprantamas tarptautinėje erdvėje. Renkant nominantus, komisija atsižvelgė ir į patį kūrinio atlikimą, pagaminimą. Penktasis kriterijus buvo taikomas pačioms galerijoms, kaip jos sugebėjo savo kūrinius išeksponuoti.

Kaip teigia ARTVILNIUS’12 vadovė Diana Stomienė, visi meno mugėje eksponuojami kūriniai yra tikrai vertingi ir tarp jų išskirti pačius geriausius buvo sudėtingas uždavinys. „Kiekvienai galerijai, kiekvienam menininkui yra labai svarbu būti pastebėtam ir išskirtam. Tai akstinas toliau aktyviai kurti, stengtis. Apdovanojimai labai svarbūs kūrybinėje menininko biografijoje ir atveria jam naujų galimybių. Ryškiausias pavyzdys – Linas Blažiūnas, tapęs pernai metų ARTVILNIUS geriausiu jaunuoju menininku. Pelnius šį titulą, jo kūrinius ėmė pirkti meno kolekcionieriai, jis sulaukė ne vieno pasiūlymo rengti parodas“, – sako D.Stomienė.

ARTVILNIUS’12 vertinimo komisiją sudarė menotyrininkas dr.Virginijus Kinčinaitis, menotyrininkė dr. Simona Makselienė, menotyrininkas Ernestas Parulskis, kultūrologas dr. Vytautas Rubavičius, menotyrininkė dr. Skaidra Trilupaitytė, tapytojas Bronius Gražys, menininkas Česlovas Lukenskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)