Tris dienas truksiančio festivalio organizatoriai trumpiausią metų naktį ketinančius praleisti Neringoje kvies atsigręžti į greta gyvenančius mažuosius brolius – gyvūnus. Kaip pastebi festivalį organizuojančio Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ kolektyvas, dar šventasis Pranciškus vadino gyvūnus mažaisiais mūsų broliais ir su jais kalbėjosi, o gerokai prieš jį iš gyvūnų, juos stebint, mokėsi žmonijos protėviai medžioklių gentyse. Šventinį savaitgalį vyksiančių renginių dėka viešintys Neringoje turės galimybę dar kartą pažvelgti į gyvūnijos pasaulį taip, kaip jį suprasdavo mūsų protėviai.

Pirmoji festivalio diena (birželio 22 d.) bus skirta tiems, kas lauke, miške, ant žemės ir po žeme. Savaitgalį vyksiančių renginių virtinė prasidės vyriausiosios festivalio režisierės, etnologės Gražinos Kadžytės paskaita apie žmogaus ir gyvūnų bendrystės atspindžius tautosakoje, papročiuose ir gyvenime.

Kiek vėliau šeimos bus laukiamos prieplaukoje įsikūrusioje mobilioje dailės studijoje, kur kartu su dailininku Aidu Merkevičiumi turės galimybę kurti savo gyvūnus. Vėlyvą penktadienio popietę bus pristatyti Petro Abukevičiaus kurti filmai apie meškutę Nidą, vilkus.

Juos pristatys autoriaus sūnus aktorius Ramūnas Abukevičius. Festivalio pradžios koncerte folkloro ansambliai pristatys savo toteminį gyvūną, o modernaus folkloro vakare džiugins austrai „FEDERSPIL“ Iš Vienos. Penktadienio vakarą, Neringos gyventojai ir svečiai, lydimi Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos gamtininkės Jūratės Zarankaitės galės leistis į naktines pėdsekystes.

Šurmulys Nidos gyvenvietėje netils ir nuo pat ankstyvo šeštadienio (birželio 23 d.), kuris bus skirtas visiems kas danguje, ore ir vandeny, ryto. Įvairiose Nidos gyvenvietės erdvėse įsikūrusiose folkloro laboratorijose po atviru dangumi šventės dalyviai mokys savo krašto dainų, šokių ir žaidimų, pristatys kulinarinį paveldą. Aktorių trupė „Teatriukas“ iš Vilniaus kvies daryti greičiausią pasaulyje mankštą, kurti eilėraštį bei ieškoti atsakymo į patį svarbiausią klausimą – kas užvis geriausia?

Ši diena džiugins ir Kupolių (Rasų) šventės tradicijomis. Besižavintys šiai šventei būdingais žoliavimais, burtais, pasakojimais ar dainomis kviečiami rinktis Parnidžio kopos papėdėje įsikūrusiame Tylos slėnyje. Vėliau, nešini deglais festivalio dalyviai ir svečiai patrauks link Nidos prieplaukoje įsikūrusios scenos, kur vyks LTV laidos „Duokim garo“ finalinis koncertas. Joninių naktį Kuršių marias nušvies vandenų misterija „Gervės“.

Paskutinė festivalio diena (birželio 24 d.) skiriama tiems, kuriuos mylime. Šventės organizatoriai kviečia šeimas, bičiulius, gimines ir kaimynus susiburti dauboje greta Liuteronų bažnyčios, kur bus skaitomi pamokslai, sekamos sakmės apie žmonių santykius su gyvūnais.

Sekmadienį aikštėje greta Neringos savivaldybės pastato vykstančiame festivalio uždarymo koncerte laukiami Neringos gyventojai ir svečiai kartu su savo augintiniais.

Visą savaitgalį Nidos gyvenvietėje vyks tautodailės dirbinių, amatų mugė. Šiais metais festivalyje dalyvaus 70 tautodailininkų bei sertifikuotų amatininkų, kurie bus paskirti festivalio vėliavos sargais. Šventinį savaitgalį bus renkamas geriausias dienos meistras-kūrėjas bei publikos nominantas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją