Monte Karlo konkursas vyksta jau nuo 1989 m. nuostabaus grožio Monte Karlo Operoje ir sutraukia stipriausius dalyvius iš viso pasaulio. Konkurso žiuri sudaroma iš žymių atlikėjų, festivalių direktorių ir menininkų. Įdomus faktas tas, jog šiame konkurse griežtai atsisakyta profesorių ir dėstytojų dalyvavimo, taip siekiant apsisaugoti nuo galimų neskaidrių vertinimų.

Šių metų žiuri narių tarpe buvo tokie pianistai kaip Maurizio Baglini, Jean-Marc Luisada, Mikhail Rudy, keletas Prancūzijos aktorių, politikos veikėjų, rašytojų, o taip pat ir festivalio įkūrėjas bei žymiosios salės Paryžiuje Salle Gaveu savininkas Jean-Marie Fournier. Konkursas nuo kitų konkursų skiriasi dar ir tuo, jog jame skiriama vienintelė vieta ir vienintelis prizas, taip išrenkant vienintelį geriausiąjį atlikėją.

Visi konkurso dalyviai turėjo paruošti didelės apimties programas ir praeiti keturis etapus. Galiausiai finalui atrenkami du geriausiai konkurse pasirodę atlikėjai. M. Kultyševas finale susitiko su prancūzų pianistu Francois Dumont, kuris beje buvo paskutiniojo F. Chopino pianistų konkurso (2010 m.) Varšuvoje penktosios premijos laimėtoju.

Tačiau kartu su Monte Karlo filharmonijos orkestru ir dirigentu Philippe Bender atlikęs didingąjį S. Rachmaninovo 3-ąjį koncertą, M. Kultyševas pavergė visus klausytojus bei žiuri narius ir niekam nebeliko abejonių, kas šių bus šių metų konkurso laimėtojas. Kaip rašo Monako leidinys “Nice-Matin”: “Atrodė, jog M. Kultyševas skambindamas pakilo nuo žemės. Jo muzika kupina aistros ir ugnies. Tai didis menininkas.” Pažymėtina, jog konkurso finalinius pasirodymus stebėjo visas Monako elitas, tame tarpe ir princas Albertas II.

Monte Karlo konkursas – tai ne pirmasis M. Kultyševo sąraše. 2007 m. jis taip pat tapo vieno prestižiškiausių konkursų – Tarptautinio P. Čaikovskio pianistų konkurso Maskvoje nugalėtoju. Šiandien pianistas koncertuoja garsiausiose pasaulio salėse, tame tarpe ir Amsterdamo Concertgebouw, Vienos Musikverein, Niujorko Avery Fisher Hall, Londono Wigmore Hall, Sankt Peterburgo filharmonijos, Maskvos konservatorijos ir daugelyje kitų.

Užsienio šalių kritikai apibūdina M. Kultyševą kaip pianistą, apdovanotą išskirtiniu muzikalumu ir transcendentiniu virtuoziškumu. Londono žurnalas The Times pažymi, jog “Poetiškumas ir begalinis žavesys lydi visą atlikėjo grojimą.” (Geoff Brown, The Times, Jungtinė Karalystė). Po M. Kultyševo debiuto Zalcburge, kritikas rašė: “Jaunas, paprastas vaikinas įžengė į sceną, jo elgsenoje nebuvo nei mažiausios užuominos, jog jis pirmo ryškumo žvaigždė, tačiau vos tik atsisėdęs prie fortepijono, akimirksniu pavirto klavišų burtininku. Publika jau seniai negirdėjo tokio kvapą gniaužiančio pasirodymo.” (Gottfried Franz Kasparek, Die Salzburger Kulturzeitung).

Lietuvos klausytojai pianistą Miroslavą Kultyševą galės išgirsti jau rugpjūčio 23 d. Pažaislio muzikos festivalyje Kauno filharmonijoje, kur jis atliks nuostabią programą: 24 F. Chopino preliudus ir 4 šio kompozitoriaus balades.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)