„Lietuviai pasirodė taip stipriai, kad vietoje aštuonių į orkestrą keliaus 12 – jie latvius, estus ir prancūzus nukonkuravo profesionalumu“, – atkreipė dėmesį orkestro koordinatorė Lietuvoje, asociacijos AGATA informacinio centro projektų vadovė Justina Baliūnaitė.

Prancūzijai orkestre atstovaus 9, Latvijai 7, o Estijai 6 žmonės. Iš pradžių ketinta orkestro sudėtį suburti proporcingai – po aštuonis muzikantus iš kiekvienos šalis, bet paskutiniame atrankos etape tarptautinei komisijai didelį įspūdį padaręs grojantis ir dainuojantis Lietuvos jaunimas pakoregavo šį planą.

„Iš pat pradžių buvo kalbama, kad į projektą turi patekti geriausi, tačiau nesinorėtų manyti, kad Latvijoje ir Estijoje atlikėjai yra blogesni. Gal prastesnį kaimynų pasirodymą lėmė egzaminai, vasara, kai ne visi norintieji galėjo užpildyti paraiškas“, – teigė komisijos narys, Lietuvos saksofonininkas ir kompozitorius Kęstutis Vaiginis.

Orkestras suburtas vienbalsiai

Be K. Vaiginio, komisijoje Taline dar dirbo Latvijos nacionalinio simfoninio orkestro dirigentas Andris Veismanis, estų džiazo gitaristas, dėstytojas Virgo Sillamaa ir prancūzų kompozitorius ir dainininkas, organizacijos „Nantes Europe Express“ vadovas, orkestro idėjos autorius Albertas Mažisteris (Magister), taip pat Lietuvos gretutinių teisių asociacijos AGATA ir kitų šalių organizacijų atstovai.

Profesionalams atrinkus, keliaujančiame jaunimo orkestre dalyvaus dvylika Lietuvos atlikėjų: aranžuotojas ir kompozitorius Jievaras Jasinkis, dainininkė, grupės „Singaz“ vokalistė Veronika Čičinskaitė Golovanova, gitaristas, „Talentų ringo“ finalininkas Rokas Jackūnas, grupės „JazzPinkJan“ fleitininkė Agnietė Ivanauskaitė, būgnininkas Domantas Razmus, trombonininkas Artūras Staigys, penkiolikmetis tūbininkas Lukas Kalvaitis, birbynininkas Vytautas Kiminius, fagotininkas Jonas Žemonis, saksofonininkas Leonardas Pilkauskas, akordeonistas, „Talentų ringo“ finalininkas Tadas Motiečius, kanklininkė Greta Leikauskaitė.

K. Vaiginio teigimu, šis lietuvių tuzinas ir dalyviai iš kitų šalių komisijos buvo atrinkti vienbalsiai. Orkestro sąstatui sudaryti jie dirbo pusę paros – visą trečiadienį. „Iš Lietuvos turėjome keturias vokalistes ir komisijai buvo gaila kiekvienos nepatekusios. Bet negali būti orkestras sudarytas vien iš lietuvių“, – užsiminė J. Baliūnaitė.

Lietuvos jaunųjų muzikantų amžiaus vidurkis – 21 metai. „Kaip matome, į orkestrą pateko ne tik geriausių Lietuvos aukštųjų mokyklų auklėtiniai, bet žmonės iš provincijos, – pastebėjo asociacijos AGATA direktorė Agnė Masalskytė. – Tokie projektai jauniesiems atlikėjams yra didelė paspirtis ir skatina augti mūsų populiariąją kultūrą.

Vasara muzikai – jokių kitų darbų

Patys atlikėjai žinią, kad vasarą praleis keliaudami po Europą su bendraamžiais iš kitų kraštų, pasitiko džiūgaudami. Antai kanklininkė G. Leikauskaitė dėl orkestro net išėjo iš padavėjos darbo. „Šiaip turėjau ir kitą darbo pasiūlymą, jeigu būčiau nepatekusi į orkestrą. Bet kai pranešė, kad patekau, net nelabai patikėjau, – pasakojo Greta. – Labai laukiau rezultatų, o sulaukusi iškart paskambinau mamai ir visiems draugams.“

Dabar kanklininkė žada kasdien groti ir ruoštis liepos mėnesį Prancūzijos Nanto mieste vyksiančiai visos trupės meistriškumo stovyklai. „Tikiuosi, kad orkestre atsiras didelis noras groti, kad galėsiu į savo instrumentą pažiūrėti iš kitos pusės – ne tik kaip į skaitymą iš natų, bet ir laisvesnio grojimo, improvizacijos įrankį“, – sakė Greta, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventė.

Orkestre dainuosianti vokalistė V. Golovanova po komisijos verdikto jaučiasi įvertinta ir pripažinta, todėl žada daug dirbti, kad pateisintų lūkesčius. „Šiek tiek tikėjausi patekti, bet tik dėl to, kad labai norėjau, – atskleidė Veronika. – Noriu atstovauti Lietuvai ir gerai pasirodyti.“

Būgnus mušantis aštuoniolikmetis iš Pajiešmenių kaimo Pasvalio rajone D. Razmus pripažino pastarosiomis dienomis dėl atrankos rezultatų kas pusvalandį tikrinęs el. paštą. „Kai pasakė, žiauriai apsidžiaugiau. Dažnai aš nieko nesitikiu, bet kai nesitiki ir gauni daugiau, nei tikiesi, būna itin gera“, – sakė Domantas.

Iš 34 muzikantų susidedantis orkestras pirmiausia susigros Prancūzijoje. Surengęs ten pirmąjį pasirodymą, rugpjūtį atvyks koncertuoti į Taliną, Rygą ir Vilnių. Projekto išlaidos dengiamos iš Europos Sąjungos fondo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)