Naują garso takelį jai ruošia prancūzų pianistas Jacques Cambra, audiovizualinės poezijos grupė „AVaspo“ ir muzikantų Vytauto Labučio bei Remigijaus Rančio duetas.

„Kultūros naktyje“ svečiuosis ir pati legendinio animatoriaus anūkė – p. Léona-Béatrice Martin Starewitch, kuri rūpinasi Starevičiaus juostų ir lėlių saugojimu bei viešinimu.

Animacijos pradininku vadinamas Vladislavas Starevičius (1882-1965) kilo iš lenkų bajorų šeimos (tėvas - nuo Kėdainių, motina - iš Kauno) ir 26 metus gyveno Kaune. Vėliau jis kūrė Maskvoje, o nuo 1920 m. - Paryžiuje. Prieš pirmąjį savo filmą apie elniaragius 1910 m., V. Starevičius išbandė gabumus įvairiose srityse - piešė karikatūras ir kino plakatus, kūrė kostiumus karnavalams, fotografavo, žaidė visokius "kino stebuklus", kol pats ėmė filmuoti ir kurti animaciją.

Šiemet minime 130-ąsias kūrėjo metines, tad „Kultūros nakties” dovanojama Starevičiaus retrospektyva – puiki galimybė susipažinti su išskirtiniu jo kūrybos braižu. Tarp filmų pamatysime ir „Paparčio žiedą”, kuris 1950 m. Venecijos filmų festivalyje pelnė apdovanojimą kaip geriausia juosta vaikams.

Unikaliuose menininko darbuose atsiskleidžia savitas mąstymo būdas bei netradicinis filmų kūrimo metodas, kai animacijos personažų – personifikuotų vabzdžių ir gyvūnų istorijos persipina su autoriaus personalija, jo biografijos faktais, atsiminimais ir kūrėjo vaidybinių filmų fragmentais. Pamatysime, kaip jo animacijos plastiškumas leido filmuose derinti lėlių ir gyvų personažų vaidybą.

Sakoma, kad tarp Starevičiaus gerbėjų buvo Rusijos Caras ir pats V. Disnėjus! Tiesa, Starevičius buvo kviečiamas dirbti į jo studiją JAV, bet atsisakė, nes buvo grynai autorinės animacijos (kaip Lenkijoje P. Dumala ar Rusijoje J. Noršteinas) šalininkas, viską - nuo scenarijaus iki lėlių - kūrė pats.

V. Starevičiaus lėlinės animacijos retrospektyvą žiūrėkite birželio 16 d. 22.45 – 02.00 „Lėlės” teatro vidiniame kieme. Projektas rengiamas bendradarbiaujant su Prancūzų institutu.

Programa:

22:45 – 23:45
Atlieka: pianistas Jacques Cambra (Prancūzija) 58 min.
"Starevičiaus pasakos pagal Lafonteną”.
Le Lion et le moucheron („Liūtas ir musė”) 1932 m.
Le Rat de ville et le rat des champs („Kaimo žiurkė ir miesto žiurkė”) 1926 m.
Les Grenouilles qui demandent un roi („Varlės nori karaliaus”) 1922 m.
La Cigale et la fourmi („Žiogas ir skruzdė”) 1927 m.
Le Lion devenu vieux („Senas liūtas”), 1932 m.

00.00– 00.20
Atlieka: Remigijus Rančys ir Vytautas Labutis (20 min.)
Les Grenouilles qui demandent un roi („Varlės nori karaliaus”) 1922 m.

00.30 – 00.50
Atlieka: AVaspo 20 min.
La Cigale et la fourmi („Žiogas ir skruzdė”) 1927 m.

01.00– 02.00
Starevičiaus filmai su originaliu garsu
Fétiche mascotte („Talismanas’) 1933 m. (trukmė -18 min.)
Fleur de fougère („Paparčio žiedas”) 1949 m. (trukmė – 23 min.)

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją