Koncerto programoje Evelina Staniulytė vargonuos Théodore Dubois (1837-1924) Toccatą, Aivars Kalejs (1951) Via dolorosa ir Felix Mendelssohn (1809-1847) Sonatą nr. 6, d-moll. Karolina Juodelytė atliks Jono Tamulionio (1949*) Maldą, César Francko (1822-1890) Preliudą, fugą ir variacijas ir Maurice Duruflé (1902-1986) Preliudą ir fugą A.L.A.I.N tema. Indrė Veličkaitė vargonuos Johann Sebastian Bacho (1685-1750) Fantaziją G-dur, Dieterich Buxtehude (1637-1707) Passacaglia d-moll, Fausto Latėno (1956) Švytėjimą ir Otmar Macha (1922-2006) Vestuvinę tokatą.

Anot vargonininkių, šis koncertas kvies pasinerti į įvairiaspalvį vargonų muzikos pasaulį. Didžiausiais Lietuvos vargonais atliekami žymūs vargoninės literatūros opusai leis pasinerti tiek į
vidinę meditaciją ir melancholiją, tiek į įvairiomis spalvomis žėrinčios, patetiškos muzikos gelmes. Jaunų ir perkspektyvių Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studenčių atliekama muzika bus priimtina kiekvienam.

Evelina Staniulytė gimė 1991 m. balandžio 19d. Vilniuje. Mokėsi chorinio dirigavimo (mok. J.Kalcas) klasėje Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų gimnazijoje. 2009 m. baigė J.Tallat-Kelpšos konservatorijos dėst. V.Survilaitės vargonų klasę, tais pačiais metais įstojo į LMTA, kur studijuoja docentės Virginijos Survilaitės vargonų klasėje.

E.Staniulytė tobulinosi įvairiuose meistriškumo kursuose, kuriuos vedė žymūs Europos vargonininkai (T.Jellema, S.Kummer ir kt.). Vargonininkė dalyvavo tarptautiniame Juozo Naujalio jaunųjų vargonininkų konkurse, aktyviai koncertuoja kaip solistė, taip pat su chorais, įvairiais kameriniais ansambliais Lietuvoje, bei užsienyje. Šiuo metu E.Staniulytė dirba vargonininke Kernavės Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčioje, o nuo 2010 m. groja Vilniaus universiteto šv. Jono Krikštytojo ir šv. Jono apaštalo ir evangelisto bažnyčios ceremonijose.

Karolina Juodelytė - 1996-2008 metais mokėsi Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų mokykloje. Nuo 2003 m. pradėjo groti vargonais kaip fakultatyvinį dalyką pas mokytoją V.Prekerytę. Nuo 2008 m. mokosi LMTA vargonų (doc. G. Kviklio klasė) ir muzikologijos (lekt. J. Vilimo klasė) specialybes. 2010 m. studijavo Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universitete pas prof. R.Summereder (pagal Erasmus mainų programą), o 2011 m. stažavosi J.Sibeliaus muzikos akademijoje Helsinkyje pas vargonų profesorių K.Jussila (pagal Nordplus mainų programą).

2006 m. K.Juodelytė dalyvavo respublikiniame Jono Žuko jaunųjų vargonininkų konkurse (III vieta), o 2010 m. – respublikiniame Juozo Naujalio jaunųjų vargonininkų konkurse, kur pelnė pirmąją vietą. 2011 m. ji laimėjo pirmąją premiją tarptautiniame M.K.Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkurse bei specialiuosius prizus už geriausią M.K.Čiurlionio kūrinių atlikimą, geriausią M.K.Čiurlionio fugos b-moll atlikimą, kūrybišką šiuolaikinės muzikos interpretaciją, artistiškiausią pasirodymą, jauniausios finalistės vardą bei galimybę koncertuoti Vilniaus filharmonijoje ir Kristupo vasaros festivalyje.

K.Juodelytė dalyvavo įvairiuose meistriškumo kursuose tarp kurių G.Bovet, J.Tuma, H.Lucke, T.Jellema, D.Tagliente, S.Cherepanov ir kt. Kaip solistė, kamerinės muzikos atlikėja bei orkestrų narė ji nuolat dalyvauja įvairiuose vargonų muzikos festivaliuose bei koncertuose Lietuvoje. Kaip solistė yra koncertavusi Austrijoje, Lenkijoje, Suomijoje ir Vokietijoje.

Indrė Veličkaitė 2007 m. baigusi Nacionalinę M.K.Čiurlionio menų mokyklą įstojo į LMTA, kur įgijo choro dirigentės bakalauro laipsnį. Vargonų muzikos meno pradėjo mokytis pas mokytoją J.Bundzaitę. Studijų metu vargonais grojo kaip fakultatyvinį dalyką pas doc. G.Kviklį. Dabar I.Veličkaitė studijuoja magistrą vargonų ir klavesino katedroje pas lek. J.Barkauskaitę. Vargonininkė aktyviai koncertuoja Lietuvoje ir užsienyje - Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, dalyvavo J. Naujalio jaunųjų vargonininkų konkursuose, įvairiuose meistriškumo kursuose. Šiuo metu I.Veličkaitė yra VU merginų choro "Virgo" chormeisterė.

“Kultūros nakties“ programoje VU Šv. Jonų bažnyčioje 18 val. taip pat koncertuos vargonininkė Diana Encienė.

Koncerte skambės A.Vivaldi - J.S.Bacho Concerto grosso C - dur, BWV 594, J.S.Bacho choralinis preliudas "Von Gott will Ich nicht lassen", BWV 658, M.K.Čiurlionio Fuga-choralas a-moll (pagal choralą "Aus tiefer Not schrei' ich zu Dir") ir fuga e-moll, VL 226, J.Rheinbergerio Sonata Nr. 4 a-moll, op. 98 ir V.Bartulio Choralas ir tokata "1750-ųjų liepos 17-osios vizija".

Anot Dianos Encienės, šios programos ypatingas akcentas bus žymaus šiuolaikinio lietuvių kompozitoriaus V.Bartulio Choralas ir tokata "1750-ųjų liepos 17-osios vizija".

“Kūrinio idėją ir pavadinimą inspiravo Bacho gyvenimo faktas: dešimt dienų prieš mirtį - 1750 m. liepos 17 d. – dėl diabeto apakęs kompozitorius keletui valandų praregėjo. Jam akių operaciją darė žinomas to meto chirurgas, kuris, beje, taip pat operavo ir Georgą Friedrichą Hendelį. Hendeliui akių operacija padėjo, bet Bachui – ne.” – prisiminė svarbų Bacho gyvenimo įvykį vargonininkė.

“Kūrinio pirmos dalies pagrindą sudaro J.S.Bacho choralo "Ich ruf zu Dir, Herr Jesu Christ" boso partija. Antra dalis, tokata, simbolizuoja praregėjimą. Kulminacijoje pasirodęs minėto choralo motyvas - ramybės, susitaikymo su lemtimi ženklas." – apie kūrinio sandarą pasakojo Encienė.

Diana Encienė 1988 metais baigė LMTA vargonų ir fortepijono specialybes LMTA (vargonus - prof. L.Digrio klasėje). Po studijų tobulinosi garsių Europos vargonininkų L.Rogg, L.Krämer, Chr.Bossert, Z.Szathmáry, A.Rössler, N.Danby, M.Sander ir kt. meistriškumo kursuose. D.Encienė ne tik reguliariai koncertuoja Lietuvoje, bet ir yra gastroliavusi Austrijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Rumunijoje, Estijoje bei kitose šalyse. Ji taip pat bendradarbiauja su garsiomis Lietuvos vokalistėmis (Judita Leitaite, Regina Maciūte, Gintare Skėryte, Skaidra Jančaite ir kt.) bei keliais Vokietijos chorais. Vargonininkės repertuare - įvairių epochų muzika. Ji taip pat yra dariusi įrašų Lietuvos radijui. Šiuo metu D.Encienė dirba LMTA.

“Kultūros nakties“ programoje VU Šv. Jonų bažnyčioje 19.30-21 val. taip pat koncertuos vargonininkės Indrė Veličkaitė, Evelina Staniulytė ir Karolina Juodelytė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)