Nuo studijų laikų garsėjęs kaip virtuoziškas piešėjas Vytautas Matulionis prisipažįsta, kad emalė suteikia galimybę išreikšti save kaip piešėją, nors technologinis jos kūrimo procesas - iššūkis kūrėjui.

„Emalis tarsi ugnikalnio lava – jis plaukia ugnimi alsuojančiomis srovėmis valdomas tik jam vienam žinomų dėsnių. Įterpti žmogaus jausmą ar mintį sunku: tai kaip piešti ant smėlio, ant sniego ar ant vandens. Dažnai lieka neišsipildžiusios viltys ir kūrėją lydinčios psichologinės traumos. Bet kartais Apvaizda pasigaili menininko ir jo rankų prisilietimas ilgam sustingsta saugomas emalio, kuris visada kažkoks ir niekada nebūna joks. Čia nepamatysi teptuko potėpio, bet įžiūrėsi mikrostruktūrų labirintus, griežtas augimo ir plėtimosi, tirpimo ir nykimo, liejimosi ir saugos principus“,- sako autorius ir siūlo į emalį žvelgti kaip į medžiagą, priimančią ir fiksuojančią esamybę.

Ji panaši į fotografiją - reikia ilgai ruoštis (eskizus parodos piešiniams emalėje Vytautas Matulionis kūrė beveik dešimt metų), o daryti greitai, neklystan, nuolat patiriant „arba-arba“. Nepavykus galima kartoti, bet tai jau bus kažkas kita. Už kūrimo metu menininką lydėjusią didžiulę įtampą „atlyginama“ tuo, kad piešiniai labai betarpiški ir gyvi.

Parodoje bus pristatyta beveik dvi dešimtys emalio plakečių. Dažnas motyvas – moteris ir paukštis. Netgi pavadinimas parinktas kaip užuomina, kad į moterį menininkas žvelgia iš arti ir iš toli. Parodoje „Arti - toli“ eksponuojami piešinių ciklai „Moterys,‘‘ „Ženklai,‘‘ „Vilnius‘‘ ir kiti.

Paroda veiks iki liepos 16 d.

„Kultūros nakties“ metu birželio 16 d. parodą galima aplankyti nuo 18 val. iki 2 val. nakties.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją