Žymus Katalikų Bažnyčios ir visuomenės veikėjas, vienas aktyviausių kovotojų už tikinčiųjų teises kunigas A. Svarinskas gimė 1925 metų sausio 21 dieną Ukmergės apskrityje, Kadrėnų kaime. Mokėsi jis Ukmergės gimnazijoje ir Mokytojų seminarijoje, o 1945 metais įstojo į Kauno tarpdiecezinę kunigų seminariją.

1946-ųjų pavasarį, vengdamas suėmimo, A. Svarinskas pasitraukė iš seminarijos ir įstojo į partizanų gretas. Tų pačių metų gruodžio 31-ąją buvo suimtas ir nuteistas 10 metų kalėti Užpoliarėje, Abezės lageryje, kur dirbo naktiniu sargu bei felčeriu.

1954 metų spalio 3 d. tame pačiame lageryje vyskupas Pranciškus Ramanauskas jį slapta įšventino į kunigus. Vėliau A. Svarinskas dar ne sykį kalintas. 1958 ir 1964-1983 metais kunigas dirbo pastoracinį darbą Lietuvoje, garsėjo pamokslais, buvo Helsinkio grupės ir Lietuvos tikinčiųjų teisėms ginti komiteto narys.

1988 metų vasarą A. Svarinskas paleistas iš lagerio su sąlyga, kad išvyks iš Sovietų Sąjungos. Tuomet pastoracinį darbą jis atliko Vokietijoje bei Amerikoje tarp lietuvių išeivijos.

1990-aisiais kunigas grįžo į Lietuvą ir 1991 metais išrinktas tuometinės Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos deputatu. Tais pačiais metais jis buvo paskirtas Lietuvos kariuomenės vyriausiuoju kapelionu. Nuo 1998 iki 2000 metų jis buvo Kavarsko klebonas, o šiuo metu monsinjoras yra rezidentas Ukmergės šv. apaštalų Petro ir Povilo parapijoje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją