Už novelių knygą „Ir parnešė apynio kvapą“ G. Petkevičaitės-Bitės premija įteikta rašytojui H. A. Čigriejui. Ši premija teikiama už prozos kūrinį keliantį moralines, dvasines, humanistines idėjas, kurias kėlė ir pati rašytoja.

„Esu kiek suglumęs. G. Petkevičaitė-Bitė buvo nežmoniško darbštumo žmogus, nepaprasta visuomenininkė, o su mano darbštumu – kaip čia pasakius. Jaučiaus vos nepergerbtas“, – kalbėjo laureatas.

Premijos steigėjai sako, Kad H. A. Čigriejaus knyga „Ir parnešė apynio kvapą“ išrinkta iš penkių kitų rašytojų kūrinių.

„Tai tokia knyga, kuri teikia malonumą skaitant, nereikia įdėti daug pastangų galvojant, herojai pavadinti žinomais vardais, visa knyga rašyta apie Pasvalį, apie tą kraštą, kuris netoli Puziniškio. G. Petkevičaitė-Bitė pati buvo neabejinga šitam kraštui, gyveno Joniškėlyje“, – teigė Panevėžio rajono savivaldybės bibliotekos direktorė Rūta Bagdonienė.

79 metų poetas ir rašytojas, daugiausia rašantis kaimo gyvenimo temomis, šiemet apdovanotas ir Nacionaline kultūros ir meno premija.

„Tokios prozos nebebus, ir tai dėsninga, tai normalu. Tad mes turime puoselėti, ką dar turime, ką dar gali tokie rašytojai kaip H. A. Čigriejus prisiminti, ištraukti iš šitų jaunystės, vaikystės aruodų, šiek tiek idealizuotų“, – kalbėjo Rašytojų sąjungos narys Aidas Marčėnas.

H. A. Čigriejus – jau 24-asis šios premijos laureatas.