Pjesė „Septynios“ – tai novatoriškas dokumentinio teatro kūrinys, įtaigiai pasakojantis apie sukrečiančius septynių drąsių moterų iš skirtingų valstybių gyvenimus. Šios moterys yra mūsų amžininkės, gerai žinomas ne tik savo šalyse, bet ir visame pasaulyje. Tai moterys, kurios nepaisydamos pavojaus savo gyvybei kovoja už demokratiją ir „neatimamas“ moterų/žmogaus teises.

Kiekvienoje valstybėje, kur ši pjesė yra pristatoma, vaidmenis joje atlieka visuomenei žinomi žmonės, nebūtinai moterys, bet ir vyrai. Šis projektas per trejus metus apkeliavo aštuonias šalis, o jį pamatė daugiau nei 10 000 žiūrovų. Per tą laiką šioje pjesėje suvaidino 300 aktorių, politikų, visuomenės veikėjų. Tarp jų – septyni Europos Parlamento nariai ir tokio ryškumo žvaigždės kaip „Oskaro“ savininkė Meryl Streep.

Pjesė įtaigiai parodo kelią, kuriuo eidamos ir siekdamos taikos, kovodamos prieš korupciją, grumdamosis su smurtu prieš moteris, septynios drąsios moterys pasiekė reikšmingų visuomenės pokyčių. (JAV sekretorė Hillary Clinton)

Pjesė buvo sukurta bendradarbiaujant septynioms apdovanojimus pelniusioms dramaturgėms: Paula Cizmar, Catherine Filloux, Carol K. Mack, Ruth Margraff, Gail Kriegel, Susan Yankowitz, Anna Deveare-Smith ir „Vital Voices Global Partnership“ organizacijai, kurios tikslas per išskirtines moteris keisti daugelio žmonių gyvenimus ir paspartinti taiką bei klestėjimą jų bendruomenėse. Pjesės režisierė – garsi Švedijos dramaturgė, aktorė ir prodiuserė Hedda Krausz Sjögren, taip pat pelniusi ne vieną apdovanojimą.

Dokumentinė pjesė „Septynios“ remiasi asmeniniais dramaturgių pokalbiais su septyniomis moterimis, dalyvaujančiomis pasaulinės partnerystės tinklo „Vital Voices“ veikloje. Šioms moterims pavyko įveikti didžiules kliūtis ir nutiesti kelią reikšmingiems pokyčiams savo gimtosiose šalyse – Rusijoje, Pakistane, Nigerijoje, Šiaurės Airijoje, Afganistane, Gvatemaloje ir Kambodžoje.

Pjesė „Septynios“ tai – sceniniai skaitymai, pritaikyti įvairioms scenoms. Pjesė visiškai nereikalauja specialaus sceninio pasiruošimo, papildomų dekoracijų, žiūrovų dėmesys sulekiamas į dialogus, į moterų istorijas ir problemas.

Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų demokratiški valstybių, vis dar pasitaiko nemažai pažeidimų žmogaus teisių srityje. Norėdama, kad Lietuvos gyventojai į tai atkreiptų dėmesį, Švedijos ambasada pristato projektą „Septynios“ ir mūsų šalyje.

Pjesės „Septynios“ premjera Lietuvoje – gegužės 31 d., 19.00 val., „Teatro arenoje“, Vilnius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)