64 metų L. Anderson jau daugiau kaip ketvirtį amžiaus yra puikiai žinoma visame pasaulyje, aktyviai gastroliuoja įvairiose šalyse. Tarptautiniu mastu ji labiausiai išgarsėjo savo singlu "O Superman" (1981), kuris Jungtinėje Karalystėje pakilo net į antrąją vietą labiausiai klausomų muzikos kūrinių sąraše. Ji režisavo ir pati vaidino filme-koncerte "Home of the Brave" (1986).

L. Anderson - ne tik išskirtinė atlikėja, dainininkė, muzikos ir tekstų autorė, bet ir aktorė, režisierė, skulptorė, rašytoja, poetė, performansų kūrėja ir eksperimentinių instrumentų išradėja. Jos su nieku kitu nesupainiojama vokalinė technika - nuo artroko iki eksperimentinės muzikos ar "kalbančio" dainavimo. Muzikantė groja įvairiais elektroniniais klavišiniais instrumentais bei savo pačios sukurtu "tape-bow" elektriniu smuiku ir "talking stick" - maždaug 1,8 m ilgio garsų atkartojimo mašina.

L. Anderson nelepina gerbėjų dažnais muzikos leidiniais, todėl kiekvienas naujas įrašas ar koncertinis turas sukelia didžiulį publikos susidomėjimą. Pirmasis L. Anderson albumas "Big Science" (1982) tapo sensacija, o po "Mister Heartbreak" (1984), "Strange Angels" (1989), "Bright Red" (1994) bei "Life on a String" (2001) ji išgarsėjo kaip unikalaus stiliaus menininkė. 2008 m. muzikantė išleido albumą "Homeland", o naujausias jos darbas pavadintas "Dirtday!".

Apibūdindami L. Anderson stilių, muzikos apžvalgininkai ir kritikai jį sieja su minimalizmu, elektroninės muzikos ir artroko mišiniu, tačiau negali jos kūrybos įsprausti į kokius nors stiliaus rėmus. Jos kūrybos atspirties taškas - žodis, originali literatūrinė kalba, užburiantys jos pačios sukurti tekstai, kuriuos menininkė įtraukia į novatorišką muzikos, kino ir vizualinių menų veiksmą, įgyvendinamą naujausiomis technologijomis.

Šiuolaikinės technologijos suteikia L. Anderson kūrybai įtaigumo, paradoksalumo ir futuristinį atspalvį. Tačiau kartą menininkė yra sakiusi, kad "didžius dalykus galima padaryti ir nešiuolaikiškomis technologijomis". Vis dėlto ši jos frazė buvo garsesnė: "Daugelis JAV labai kritiškai vertina technologijas. O aš naudojuosi 15 000 vatų galia ir 18 elektroninių instrumentų, kad pasakyčiau tą patį."

L. Anderson dainavo ir įrašinėjo muziką su tokiomis muzikos pasaulio asmenybėmis, kaip Peteris Gabrielis, Jeanas Michelis Jarre`as, Brianas Eno, Phillipas Glassas, Bobby McFerrinas, Alas Jarreau ir kt.

2003 m. L. Anderson tapo pirmąja ir kol kas vienintele menininke, kuriai NASA (JAV kosmoso agentūra) leido lankytis savo patalpose. Pasikrovusi ir įkvėpta kosminių atradimų, muzikė sukūrė performansą "The End of the Moon". 2004 m. ji kaip muzikantė dalyvavo Olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje Atėnuose. 2007 m. L. Anderson buvo apdovanota "Gish" prizu už "nepaprastą indėlį į pasaulio grožį ir žmonijos džiaugsmą bei gyvenimo suvokimą".

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)