Dzūkijos sodybose bus drožinėjama, verpiama, pinama iš vytelių, lipdoma iš molio, gaminami vaikų žaislai. Pagal senovinį receptą virsime kvietinę košę ir visus vaišinsime.

Aukštaitijos kaime bus malami grūdai, kūrenama dūminė krosnis, verdama žolelių arbata ir kepami etnografiniai blynai. Meistrai dekoruos kraičio skrynias, bus audžiamos juostos ir karpomi senoviniai karpiniai iš popieriaus.

Suvalkijos sodyboje moterys gamins šarmą, kuriuo skalbs, rodys, kaip buvo lyginama žarijomis kaitinamu lygintuvu, kaip buvo dažomi siūlai ir verpiama. Šalia sodybos bus ariama, akėjama, kerpamos avys.

Muziejaus miestelyje dirbs puodžiai, kalvis, skardininkas, pynėja, siuvėja, audėja, bitininkas, kaminkrėtys, demonstruojamas gintaro ir žalvario apdirbimas. Galėsite paragauti burnoje tirpstančių margablynių ir meduolių. Abi dienas miestelyje šurmuliuos etnografinė viktorina, o Plokščių mokykloje vyks senovinės pamokos. Šeštadienį miestelyje 14.00 val. bus rodomas K.Binkio teatro spektaklis „Neregėtos pasakaitės iš mažos pilaitės“, po kurios visus kvies gegužinė su šokiais.

Žemaitijoje bus gaminami spragilai, drožiami šaukštai, rišamos šluotos, plėšomos karnos ir gaminamas vytelių pluoštas. Meistrai rodys, kaip buvo gaminamos lovelės ir senoviniai žaislai vaikams. Bus sekamos pasakos, organizuojami žaidimai vaikučiams ir jaunimui. Čia pat bus ruošiamasi šienauti: gaminami dalgiakočiai, žaginiai, bus plakami dalgiai. Vietoje pjaus rąstus, skaldys malkas ir kraus į kūgį. Norintys galės paragauti žemaitiškos talkininkų košės.

Viską surasti ir nepasiklysti muziejuje lankytojams padės renginio planelis, kurį bus galima pasiimti kasose. Penktadienio renginio programa labiau skirta vaikams ir jaunimui, o šeštadienį amatų demonstravimas ir linksmybės skirtos visiems muziejaus lankytojams – mažiems, jauniems ir pagyvenusiems.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)