Premjerai diriguos maestro Gintaras Rinkevičius. Šios didingos oratorijos autorius – Švenčiausiojo Maskvos ir Rusijos patriarcho Kirilo vikaras, Oksfordo universiteto teologijos mokslų daktaras, filosofas bei kompozitorius metropolitas Ilarionas (Alfejevas).

Metropolito Ilariono „Pasijų pagal Matą“ likimas nepanašus į daugelio šiuolaikinių kūrinių istorijas. Kūrinio pasaulinė premjera, griežiant Didžiajam simfoniniam orkestrui, diriguojant Vladimirui Fedosejevui, įvyko 2007 m. kovo 27 d. Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos Didžiojoje salėje. Vėliau „Pasijos“ skambėjo Romos, Niujorko, Vašingtono, Bostono, Melburno, Toronto koncertinėse salėse, visur lydimos nepaprasto pasisekimo.

Praėjus vos 5 metams po premjeros „Pasijos pagal Matą“ atkeliauja ir į Vilnių – miestą, kuriame prasidėjo Metropolito Ilariono dvasininko kelias.

Kūrinio sėkmės paslaptis, pasak klausytojų, – muzikinės kalbos universalumas, paprastumas ir kartu – jos išskirtinė poveikio jėga. Vienas garsiausių šios dienos Rusijos režisierių – Pavelas Lunginas (filmai „Sąla“, „Caras“ ir kt.), įkvėptas oratorijos, sukūrė filmą „Dirigentas“, kuris šių metų kovo 29 d. buvo pristatytas Rusijoje. Pagrindinį vaidmenį jame įkūnijo lietuvių teatro legenda Vladas Bagdonas. Tačiau svarbiausia filmo heroje, be abejo, tampa gyli ir emocionaliai sukrečianti „Pasijų pagal Matą“ muzika.

Filmas tiesiogine šio žodžio prasme išaugo iš oratorijos. Anot režisieriaus Pavelo Lungino, kuris dalyvavo ir rašant scenarijų, jis norėjo pamatyti, „kaip ši muzika egzistuoja kino erdvėje. Buvo daug scenarijų variantų, aš pasirinkau paprasčiausią: filmo herojus – dirigentas, kuris vyksta su savo orkestru ir choru į Jeruzalę atlikti šią oratoriją. Muzika nuolatos skamba herojaus sąmonėje, ir kažkaip rimuojasi su jo gyvenimo įvykiais“.

Lietuvos žiūrovai šią kinopremjerą galės pamatyti gegužės 14 d. „Forum Cinemas“ kinoteatre.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)