Minint žymios lietuvių išeivijos menininkės E. Urbaitytės-Urbaitis devyniasdešimtmetį (1922–2006) Nacionalinėje dailės galerijoje surengtoje parodoje „Pasirinkimai“ autorės Lietuvai dovanotas kūrybinis palikimas pristatomas per sąsajas su jos gyvenimo ir kūrybine aplinka.

Jono Meko filmas „Ar buvo karas“ – tai dokumentinis pasakojimas apie šiai lietuvių išeivijos kartai tekusius išbandymus ir atradimus, kasdienybę ir žmonių nuotaikas. Žymaus avangardinio kino kūrėjo kamera fiksavo lietuvius, kurie bėgdami nuo artėjusios sovietinės prievartos po Antrojo pasaulinio karo iš pradžių atsidūrė Vokietijos perkeltųjų asmenų stovyklose, o vėliau Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Kanadoje.

Filmas sukurtas 2002 m. Lietuvos kultūros ministerijos užsakymu ir archyvų lentynose saugotas apie penkerius metus. J. Mekui susidomėjus, koks jo kūrinio likimas, filmas buvo atrastas bei pradėtas demonstruoti įvairiuose kino festivaliuose.

Filmo peržiūra rengiama bendradarbiaujant su Jono Meko vizualiųjų menų centru.

Įėjimas nemokamas. Filmo trukmė – 148 min.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)