Prie dirigento pulto išvysime neeilinę Europos klasikinės muzikos asmenybę, viena solidžiausių orkestro scenos partnerių dirigentą Kasparą Zehnderį.

Tuoj pat po sezono pabaigos koncerto, gegužės 7 d. laukia kitas svarbus įvyks – orkestras rinks savo vyriausiąjį dirigentą. Komisijos darbui vadovaus Kasparas Zehnderis.

A. Dvoržako “Stabat Mater” – grandiozinis kūrinys, apimantis visą koncerto programą, pasitelkia orkestrantų, choristų ir solistų pajegas, atliekamas sąlyginai retai. Nors “Stabat Mater” kūrė daug įvairių epochų klasikinės muzikos kūrėjų, Dvoržako “Stabat Mater” užima ypatingą vietą: atveria kitokį kompozitoriaus muzikos portretą, tolimą nuo jam įprastų intesyvių harmonijų ir frazavimo, kritikų vadinamas “labiausia simfoniniu” “Stabat Mater” tarp jo amžininkų. Kompozitoriui šis kūrinys turėjo ir ypatingą asmeninę prasmę.

“Stabat Mater” nulemtas staigios trijų mažamečių vaikų mirties, paskatino kompozitorių grįžti prie sakralinės temos, kuria domėjosi tik studijų laikais. Dešimt “Stabat Mater” dalių dokumentuoja kompozitoriaus lūdėsį ir skausmą, maldą, kuri pasiekia susitaikymą ir šviesą pabaigoje.

K. Zehnderis kurį laiką buvo garsaus Prahos filharmonijos orkestro vyr. dirigentas ir dažnai koncertuodavo geriausiose Europos koncertų salėse bei prestižiniuose tarptautiniuose festivaliuose. 2007 m. spalį K. Zehnderis su dideliu pasisekimu debiutavo Milano teatre „La Scala“, po to sulaukė Montpellier, Lillio ir Prancūzijos nacionaliniams, Lucernos ir Prahos simfoniniams, Anglijos ir Stuttgarto kameriniams, Slovakijos ir Brno filharmonijų ir kitiems orkestrams. Jis dirigavo ir sceninių kūrinių pastatymams, tarp jų – Wolfgango Amadeuso Mozarto operai „Figaro vedybos“ Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

K. Zehnderis aktyviai koncertuoja ir kaip fleitistas. K. Zehnderis šiuo metu užima svarbias pozicijas Šveicarijos muzikiniame gyvenime: jis yra Murteno klasikinės muzikos vasaros festivalio meno vadovas, Paul Klee centro Berne muzikos vadovas ir Paul Klee ansamblio vadovas. Nuo šio sezono jis vadovauja ir Bielo simfoniniam orkestrui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)