Tarptautinėje arenoje sparčiai garsėjančios kompozitorės J. Janulytės „Smėlio laikrodžiai“ per praėjusius metus po premjeros „Gaidos“ festivalyje (2010 m. pabaigoje) apkeliavo net 6 garsiausius Europos šiuolaikinės muzikos festivalius: „HCMF“ Huddersfielde (Jungtinė Karalystė), "MaerzMusik" Berlyne (Vokietija), "Holland Festival" Amsterdame (Olandija), "Varšuvos rudenį" (Lenkija), "Musica" Strasbūre (Prancūzija), "RomaEuropa" Romoje (Italija). Šiemet projektas dar keliaus į Glazgo festivalį „sonicA“ ir į festivalį „Arena“ Rygoje.

Po itin sėkmingų šio kūrinio parodymų Europoje projektas yra pakviestas ir į Niujorko Lincolno Centrą, o 2013 m. "Smėlio laikrodžiai" yra pakviesti į vieną garsiausių ir didžiausių festivalių pasaulyje – į Sidnėjaus festivalį (Sydney Festival).

Projektą prodiusavo „Vilniaus festivaliai“, pakalbintas šios įstaigos vadovas Remigijus Merkelys sako, jog „lietuvių muzikos pripažinimui Europoje ir pasaulyje svarbus ne tik aukšto lygio muzikinis atlikimas – vis aktualesnės tampa originalios meninės idėjos, gebančios konceptualiai įprasminti muzikos sąveikas su kitais menais ir suteikiančios naujų kokybių bei meninio poveikio galių. Būtent taip ir buvo kuriami "Smėlio laikrodžiai", šis kūrinys su kaupu išpildė į jį dėtas viltis, nes tapo tikrai neeiliniu atveju lietuvių muzikos istorijoje – dar nė vienas stambios apimties lietuvių muzikos projektas nebuvo taip plačiai pristatomas pasaulyje ir pelnęs tokį įvertinimą“.

Milane (Italija) gyvenančios kompozitorės J. Janulytės audiovizualinį projektą „Smėlio laikrodžiai“ 4 violončelėms, gyvajai elektronikai, vaizdo bei šviesos instaliacijai atlieka vieni geriausių Lietuvos violončelininkų – Edmundas Kulikauskas, Povilas Jacunskas, Rūta Tamutytė, Onutė Švabauskaitė. Gyvąją elektroniką įgyvendina italai Michele Tadini ir Antonello Raggi. Scenografijos autorė – Jūratė Paulėkaitė, šviesos dizaineriai – Eugenijus Sabaliauskas ir Vilius Vilutis. Valandos trukmės kūriniui įspūdingus video projekcijų vaizdus sukūrė žymus italų menininkas Luca Scarzella. Šie vaizdai projektuojami ant keturių milžiniškų cilindrų – „smėlio laikrodžiais“ pavirstančių tiulio instaliacijų, kuriose „įkalinti“ violončelininkai griežia lydimi gyvos elektronikos.

J.Janulytės kūrinys „Smėlio laikrodžiai“ yra pirmasis didelės apimties lietuvių muzikinis projektas, įtrauktas į svarbiausių Europos šiuolaikinės muzikos festivalių tinklą „Reseau Varese“.

Kūrinio fragmentą galima pamatyti čia:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją