Pasak Lietuvos instituto direktorės Karinos Firkavičiūtės, pernai institutas didžiausią dėmesį skyrė su Europos Sąjungos plėtra susijusioms kultūros programoms. Šįmet svarbiausių projektų sąraše - Lietuvos dalyvavimas Geteborgo knygų mugėje garbės viešnios teisėmis, Vilniaus universiteto ansamblio maketas Mini Europos parke Briuselyje ir šalies pristatymas Airijos uostamiestyje Korke - 2005 metų Europos kultūros sostinėje.

K. Firkavičiūtės teigimu, praėjusių metų patirtis rodo, kad didžiausią paklausą užsienyje turėjo džiazo ir kino projektai bei lietuviškos virtuvės prezentacijos. Tuo įsitikinta rengiant įvairius Lietuvos projektus, kurių pernai pasaulyje buvo net apie šešis šimtus, didžiausi iš jų buvo Vokietijoje, Rusijoje ir Prancūzijoje. Aštuoniose Lietuvos instituto programose surengta apie 120 renginių, ne mažiau numatoma ir šių metų kalendoriuje.

Šių metų rudenį vyksiančioje tarptautinėje Geteborgo knygų mugėje pagrindinis dėmesys bus skiriamas šiuolaikinei lietuvių literatūrai ir kultūrai bei aktualiai istorijai. Lietuvos pristatymui bus išleisti keli specialūs leidiniai, specializuota kompaktinė plokštelė apie Lietuvos kultūrą Švedijos rinkai ir leidinys "Lietuva-Švedija".

Rudenį Briuselyje, Mini Europos parke, šalia garsiausių Europos šalių pastatų iškils ir keturis kartus sumažintas Vilniaus universiteto ansamblio modelis su dviejų metrų aukščio Šv. Jonų bažnyčios bokštu. Šiuo metu galutinai tikslinami maketo matmenys, o pats maketas bus gaminamas Belgijoje. Šio projekto neakivaizdus pristatymas numatytas ir Lietuvoje. Pasak K. Firkavičiūtės, tai bus pirmasis universiteto maketas garsiajame Briuselio parke.

Vienas iš artimiausiu metu vyksiančių renginių - kovo mėnesį Čikagoje rengiamas lietuviškų filmų festivalis, kuriame bus pristatyta apie 20-ties lietuviškų vaidybinių ir dokumentinių filmų programa. Ją vėliau numatoma rodyti ir kituose JAV miestuose.

Dar dvi lietuviško kino programos pavasarį ir rudenį rengiamos Japonijos žiūrovams, kadangi 2005-ieji paskelbti Lietuvos ir Japonijos draugystės metais. Šiai progai Lietuvos institutas pristatys dar vieną įdomų projektą - lietuvišką mangą (labai populiarų japonišką komiksą) "Gedimino sapnas". Tokį japoniško komikso pavyzdį kuria rašytojas Herkus Kunčius ir dailininkas Liudas Parulskis.

Už metų geriausią Lietuvos kultūros pristatymą antrą kartą teikiamam apdovanojimui "LT tapatybė 2004" pristatyta 13 nominantų. Vieną pagrindinio apdovanojimo laureatą ir keturis diplomantus išrinks ekspertų grupė, sudaryta iš meno, politikos, viešųjų ryšių, turizmo specialistų. Geriausio projekto autoriui sausio 14-osios vakarą Taikomosios dailės muziejuje bus įteiktas 5 tūkstančių litų piniginis prizas ir juvelyrės Marytės Gurevičienės meniškai apipavidalintas šveicariško tikslumo kompasas, kuris laureatui rodys teisingą Lietuvos kultūros sklaidos kryptį.

Pernai pirmąjį "LT tapatybės" apdovanojimą pelnė Oskaro Koršunovo teatras.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją