Ekspozicijoje galima pamatyti ir pokario metais A. Petrulio nutapytų drobių, tarp jų - ir dailininko autoportretą. Tris dešimtis itin retai matomų paveikslų jubiliejinei parodai paskolino Lietuvos dailės muziejus.

Parodos atidarymo vakare A. Petrulį sveikino daugybė jo kūrybos gerbėjų, apie dailininką kalbėjo jaunesnieji jo kolegos - dailininkai Juozas Galkus, Petras Repšys, Arvydas Šaltenis, koncertavo Vilniaus universiteto kamerinės muzikos ansamblis.

Pasak menotyrininkės Aldonos Dapkutės, A. Petrulio kūrybą laikas gludina kaip brangakmenį - labai garbaus amžiaus sulaukusio ir vis tebekuriančio tapytojo paveikslai su metais įgauna vis didesnės įtaigos.

"Šiandien nujaučiame, kad A. Petrulio kūryboje yra kažkas, ko dar mūsų dailė neišryškino, nepuoselėjo, kas glūdi pačiose tautos mentaliteto gelmėse. Apžvelgiant tokį ilgą ir nuoseklų kūrybos kelią, matome begalinį atsidavimą tapybai ir tikėjimą tapybos kuriančia galia", - sako A. Dapkutė.

Pats tapytojas sako, kad jam tapybos esmė yra formos grožis, spalviniai santykiai, nuotaikos raiška ir muzikalumas. A.Petrulio kūrybinių nuostatų nepakeitė jokios politikos, visuomenės ar estetikos pervartos.

1915 m. Biržų apskrityje gimęs A. Petrulis studijavo germanistiką Kaune, lankė Justino Vienožinskio studiją, nuo 1946 m. yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys, dėstė tuometiniame Dailės institute (dabar Vilniaus dailės akademija), surengė daug autorinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. 1995 m. apdovanotas Nacionaline kultūros ir meno premija, 1996-aisiais - Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 3-ojo laipsnio ordinu.

Dailėtyrininkų pastebėjimu, tapytojo drobėse alsuoja nepakartojamų linijų slinktys, švelnūs teptuko prisilietimai, turtingiausios tonų gradacijos.

Retrospektyvinė A. Petrulio paroda Rotušėje veiks iki vasario 6 dienos.

Dar viena jubiliejinė A. Petrulio paroda atidaroma sausio 14 dieną "Lietuvos aido" galerijoje. A. Petrulį ši sostinės galerija laiko vienu iš garbingiausių ir ištikimiausių savo autorių.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją