Oskaro laureatas Leonardas Gershe rašydamas pjesę rėmėsi teisininko Haroldo Krentso gyvenimu. Aklas vyras Manhetene, jo draugystei su laisvų pažiūrų hipe nepritarianti motina – reali gyvenimo „komedija“. Kūrinio pavadinimą įkvėpė Charleso Dickenso knygos „Šalti namai“ eilutės: „Prašau tik būti laisvu. Drugeliai yra laisvi. Žmonija neatims iš Haroldo to, ką gamta suteikė drugeliams“.

Taigi, spektaklyje M. Jankavičiui tenka atlinkti išties nelengvą aklo menininko vaidmenį. Beje, statant pjesę Mantas buvo ir muzikos autorius: čia jo paties lūpomis, akomponuojant gitara, skamba Manto sukurtos dainos.

Pjesėje, anot Manto, lengvai ir suprantamai pasakojami kasdieniai paprastų žmonių tarpusavio santykiai, skleidžiasi jaunatviško maksimalizmo, meilės, o kartu ir atsakomybės už kitą žmogų jausmas.

„Muzikiniais intarpais praplėsti erdvę ir mano dainavimu kurti spektaklio atmosferą – režisieriaus sprendimas“, - kalba Mantas. Jo herojus – ne visai paprastas jaunas žmogus, jis kitoks. Tačiau tai – pjesės intriga.

D. Kazlauskui premjera – irgi savotiškas iššūkis, - jis režisavo spektaklį „pirmąsyk už Vilniaus ribų“. Tačiau dabar režisierius jau gali tvirtai pasakyti, kad pagrindinio vaidmens atlikėjas – tikras atradimas. Jauno dainininko ir muzikanto Donaldo, siekiančio gerokai daugiau, negu pametėja likimas, vaidmuo pasirodė lyg specialiai parašytas Mantui.

D.Kazlauskas ir M. Jankavičius vienas kito talentus atrado drauge besifilmuodami visus lietuviško kino rekordus pagerinusio filmo "Tadas Blinda. Pradžia" filmavimo aikštelėje.

Į premjerą susirinko pilna salė žiūrovų. Po spektaklio, dar kartą įsitikinę pagrindinių aktorių ir, žinoma, režisieriaus D. Kazlausko talentu, susirinkusieji autorius nuo scenos išlydėjo gausiais plojimais.

Spektaklio akimirkos - DELFI nuotraukų albume:

Spektaklį "Laisvi drugeliai" vėl bus galima pamatyti:

Balandžio 15, 21 d. 17 val. Juozo Miltinio dramos teatre
Balandžio 18, 19 d. 18 val. Juozo Miltinio dramos teatre
Gegužės 10 d. 19 val. Klaipėdos Žvejų rūmuose

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)