Panevėžio žiūrovams pristatomos 65 fotografijos ir puikus parodos katalogas su išsamiais nuotraukų aprašymais lietuvių ir italų kalbomis.

Atidarant parodą su Panevėžio žiūrovais susitiks Italų kultūros instituto Vilniuje direktorė profesorė Alessandra Bertini Malgarini ir parodos kuratorė, katalogo sudarytoja, fotografijos istorijos tyrinėtoja Margarita Matulytė.

Ekspozicija pristato unikalią Italijos fotografijų kolekciją iš nacionalinio Lietuvos dailės muziejaus rinkinių. Pirmą kartą Lietuvos visuomenė supažindinama su ypatingą meninę ir istorinę vertę turinčiu fotografijos paveldu.

Tai 1850-1900 metų Romos, Venecijos, Milano, Florencijos, Genujos, Neapolio ir kitų miestų vaizdai, sukaupti Lietuvos kultūros ir meno veikėjų kelionių bei studijų Italijoje metu. Kolekciją sudaro reprezentaciniai garsių Italijos fotografų Giacomo Canevos, Tommaso Cuccionio, brolių Alinarių, Giacomo Brogio ir kitų to meto fotografijos garsenybių darbai.

Lietuvoje sukauptos ir išsaugotos vertybės atskleidžia nuo seno plėtojamus ryšius su pagrindiniais civilizacijos židiniais. Didžioji darbų dalis - dailininko Boleslovo Rusecko palikimas. Fotografijos bei parodos rengimo metu tyrinėti archyviniai dokumentai atskleidžia XIX amžiaus Vilniaus kultūrinę aplinką, menininkų ryšius su Italija. Paroda pristato ir nežinomas Lietuvos kultūros vertybes, išplečia lituanistikos sampratą bei atkreipia dėmesį į bendrą Europos paveldą.

Kilnojamąją parodą "Salve, Italia!" Lietuvos dailės muziejus kartu su Italijos kultūros institutu surengė 2004 m. Lietuvos narystės Europos Sąjungoje pradžiai. Ši paroda buvo atidaryta Vilniaus paveikslų galerijoje Lietuvos priėmimo į Europos Sąjungą išvakarėse, balandžio 30-ąją.

Panevėžyje kilnojamoji paroda veiks iki vasario 6 dienos. Vėliau ji bus rodoma kituose Lietuvos miestuose - Šiauliuose, Kėdainiuose ir kt., o nuo 2006 m. planuojama šią kilnojamąją parodą surengti Italijoje.

Tęsiant kilnojamųjų fotografijos parodų triptiką "Sveika, Europa!", šių metų pavasarį Vilniaus paveikslų galerijoje bus atidaryta Ispanijai skirta paroda "Hola, Espana!", o 2006 m. - Prancūziją pristatanti paroda "Bonjour, la France!".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją