Kadangi mūsų leidyklos skaitytojų ratas yra labai platus - nuo pačių jauniausių iki subrendusių skaitytojų, į šių metų knygų mugę pakvietėme įvairioms auditorijoms rašančius rašytojus. Tai tėvų bei moralistų keikiamas, o jaunimo dievinamas M.Burgessas, subtilusis M.Fermine ir subrendusios meilės žinovas, intelektualas J. K.Grondahlis", - teigia leidyklos "Alma littera" generalinis direktorius Arvydas Andrijauskas.

Mančesteryje gyvenantis M.Burgessas šiuo metu vertinamas kaip vienas skandalingiausių ir kartu geriausių šiuolaikinių vaikų bei paauglių rašytojų pasaulyje. Jo knygos sulaukia audringos kritikų ir dažnai priešiškos suaugusiųjų reakcijos rašytojui dar net nespėjus atiduoti rankraščio leidyklai.

M.Burgessas lietuviams pažįstamas ir neakivaizdžiai - pagal jo parašytą to paties pavadinimo romaną 2001 m. pastatytas didžiulio tarptautinio pripažinimo sulaukęs britų filmas "Bilis Eliotas".

Pagrindinė rašytojo knygų tema - šiuolaikinio paauglio gyvenimas be užuolankų: narkotikai, seksas, susidūrimas su žiauriomis suaugusiųjų pasaulio taisyklėmis. Visos M.Burgesso knygos - šokiruojančios ir atviros, todėl jos dažnai kritikuojamos ir keikiamos suaugusiųjų. Kaip skelbė vieno iš rašytojo romanų reklama - "Tai knyga, kurios tavo tėvai nenorėtų, kad tu skaitytum".

Vilniaus knygų mugėje "Alma littera" pristatys į lietuvių kalbą išverstą autoriaus romaną "Ledi: kalės gyvenimas". Tai istorija apie septyniolikmetės merginos seksualinės laisvės patirtį. Pats autorius šį romaną vertina kaip "humoristišką istoriją apie seksualumą ir gyvenimą, ir visus tuos svarbius bei sunkius gyvenimo aspektus, apie kuriuos suaugusieji su savo paaugliais vaikais nenori kalbėti".

Pirmąjį savo romaną - "Vilkų šauksmas"- rašytojas išleido 1990 m. Pripažinimas atėjo netrukus. 1991 m. rašytojas buvo apdovanotas vienu prestižiškiausių britų literatūriniu apdovanojimu - Andrew Carnegie medaliu už knygas vaikams.

Greitu tempu pasakojamos ir įtraukiančios istorijos apie paauglių gyvenimą tuo pačiu metu yra ir pramoga, ir įspėjimas. Toks yra ir jo romanas "Heroinas", pasakojantis skausmingą jaunų narkomanų istoriją, ir praėjusiais metais Lietuvoje išleista knyga apie septyniolikmečių seksualumo suvokimą "Darant tai".

Antrasis "Alma littera" svečias - bestseleriais tapusių romanų autorius prancūzas M.Fermine, išleidęs septynias knygas ir išgarsėjęs 1999 m. jau savo pirmuoju romanu "Sniegas". Šis romanas išgarsino prancūzų rašytoją ir Lietuvoje. Tai istorija apie gyvenimo spalvų atradimą ir patikėjimą meilės galia.

"Alma littera" lietuvių skaitytojus mugėje supažindins su naujausia į lietuvių kalbą išversta M.Fermine knyga "Opijus". Tai romantiška, Rytų pasaulio paslapčių kupina istorija, kurioje it žiedas išsiskleidžia tobulybės ir didžiausio malonumo ieškojimai.

Į Vilniaus knygų mugę atvyksiantis danų autorius J. K. Grondahlis yra vienas skaitomiausių rašytojų Danijoje ir kitose Europos valstybėse. Jo kūriniai išversti į 22 pasaulio kalbas, o anglų bei amerikiečių literatūros kritikai rašytoją laiko vienu jautriausių ir įžvalgiausių dabarties romanistų.

Psichologinė novelė "Spalio tylėjimas", išversta net į penkiolika kalbų, taip pat ir lietuvių, sulaukė didelio tarptautinio pripažinimo. 2001 m. JAV knyga buvo išrinkta į 2001-ųjų metų knygų dvidešimtuką. J. K. Grondahlio naujausia knyga lietuvių kalba "Luka" apdovanota Danijos knygų prekybos Aukso laurų premija.

"Alma littera" savo kviestiniams svečiams parengė išsamią programą, kurios metu planuojami rašytojų susitikimai su gerbėjais ne tik "Litexpo" parodų centre ir kitose sostinės salėse, bet ir kituose Lietuvos miestuose - Kaune ir Klaipėdoje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją