"Bendras savivaldybės ir Kultūros ministerijos darbas praėjusių metų pabaigoje lėmė, kad paraiška Europos Komisijai buvo parengta laiku, o kad kažkas darė ir nepadarė prieš metus ar dvejus, tai jau yra praeitis", - sakė Vilniaus meras A. Zuokas, anksčiau teigęs, jog senosios sudėties Kultūros ministerija neatliko "namų darbų", kuriuos turėjusi atlikti pagal savo kompetenciją ir pareigas.

Naujasis kultūros ministras V. Prudnikovas gruodžio 28 dieną kreipėsi į Europos Komisiją laišku, kuriame pasiūlė 2009 metais Europos kultūros sostine skelbti Vilnių, tačiau, ministerijos atstovų žiniomis, atsakymo iš Briuselio dar nesulaukta.

Po susitikimo su meru kultūros ministras sakė, jog programa yra parengta ir tam iki šiol skirti pinigai nenuėjo veltui. "Jei Vilnius taps Europos kultūros sostine, turėsime kuo pasididžiuoti - turime daug teatrų, režisierių, aktorių, muzikos kolektyvų, tad turėsime puikią progą deramai pristatyti savo kultūrą ir meną visam pasauliui", - optimistiškai sakė V. Prudnikovas.

A. Zuoko teigimu, Europos kultūros sostinės programa rūpinsis Vilniaus miesto viešoji įstaiga "Vilniaus festivaliai", vienijanti penkis sostinėje vykstančius festivalius: muzikos festivalius "Vilniaus festivalis", "Gaida" ir "Jumbo", tarptautinį Vilniaus teatro festivalį "Sirenos" ir tradicines "Sostinės dienas".

Prie šių festivalių aljanso steigiamas biuras, kurio valdyboje dirbs Vilniaus savivaldybės, Kultūros ministerijos ir kitų institucijų deleguoti asmenys. Iki vasario 14 dienos biuras bus atsakingas už visos reikalingos medžiagos pateikimą ministerijai, o šioji vėliau teiks projektą Vyriausybės strateginio planavimo komitetui.

Projektas "Vilnius - Europos kultūros sostinė" yra sudėtinė Lietuvos Tūkstantmečio minėjimo programos dalis. "Vilniaus miestui iki 2009 metų labai svarbu atnaujinti teatrus, bibliotekas, kitą kultūros infrastruktūrą, pastatyti įvairių kultūrų centrą. Šiam objektui planuojama dabartinių Sporto rūmų vieta arba teritorijos prie Seimo rūmų ir ant Tauro kalno. Centre turėtų būti didelė koncertų salė, keleto salių teatras, kuriame galėtų reziduoti Vilniaus miesto Oskaro Koršunovo teatras, savo spektaklius pristatytų ir kiti teatrai. Šis multikultūrinis centras ne tik tarnautų Lietuvos kultūrai, bet ir galėtų tapti pasaulinio lygio kultūros traukos centru", - svarstė Vilniaus meras.

Kadangi vienas iš svarbiausių projekto "Vilnius - Europos kultūros sostinė" finansavimo lėšų - Europos Sąjungos fondai, A. Zuoko teigimu, būtina jį paskelbti nacionalinės svarbos projektu. Valstybės lėšos turėtų sudaryti 20-30 procentų, taip pat projektas bus finansuojama iš Vilniaus savivaldybės ir privačių institucijų biudžetų.

2009-aisiais kartu su Vilniumi tapti Europos kultūros sostine pretenduoja ir Austrijos miestas Lincas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją