Originalus muzikinis spektaklis, kuriame dalyvauja talentingos Lietuvos menininkės, skiriamas legendinės karžygės ir katalikų bažnyčios šventosios Žanos d'Ark (1412-1431) 600-osioms gimimo metinėms. Minint Kristaus prisikėlimo šventę - Šventas Velykas, spektaklyje šviesiai ir viltingai svarstomos hipotetinės Šventosios Joanos sugrįžimo į žemę galimybės. Kas ši legendinė moteris buvo iš tiesų? Prancūzijos nacionalinė didvyrė, eretikė, apsišaukėlė, šventoji, o gal paprasta kaimo mergaitė?

Meninės idėjos autorė ir Joanos Arkietės vaidmens atlikėja – aktorė, VšĮ "Meno ekspansija" projektų prodiuserė Eglė Tulevičiūtė. Arijas iš operos „Žana d'Ark“ spektaklyje subtiliai bei preciziškai dainuoja tarptautinių konkursų laureatė, solistė Natalija Katilienė (sopranas). Žygimanto Čmeliausko aranžuotus operos fragmentus virtuoziškai atlieka specialiai šiam projektui suburtas ryškių muzikančių ansamblis – daugelio tarptautinių konkursų laureatė Eglė Perkumaitė (fortepijonas), tarptautinių konkursų laureatė, Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro solistė Vita Šiugždinienė (violončelė), tarptautinių konkursų laureatė, kamerinės muzikos ansamblio "Vilniaus arsenalas" solistė Laima Šulskutė (fleita). Stilizuotą vizualinį sprendimą spektakliui sukūrė dailininkai Kristijonas Siparis ir Jūratė Liudvinavičienė.

Spektaklio herojės, per laiko prizmę žvelgdamos į žmogiškąsias vertybes bei analizuodamos savo asmenines patirtis, užduoda mums begalę egzistencinių klausimų, į kuriuos atsakyti nėra taip paprasta. Šiandien, praslinkus lygiai 600 metų nuo Žanos gimimo, visatos teisieji, regis, nė kiek nepasimokė iš savo klaidų... Ar ateis diena, kai būsime verti priimti savo šventuosius tokius, kokie jie yra iš tiesų, ar ir toliau gyvensime susikurtame iliuzijų pasaulyje? Tai priklauso tik nuo mūsų pačių...

Įtaigūs ir aktualūs anglų dramaturgijos genijaus George'o Bernard'o Shaw tekstai bei melodingumu užburianti niekada Lietuvoje dar nestatytos italų operos patriarcho Giuseppe's Verdi šedevro "Žana d'Ark" muzika nepaliks abejingų. Žanos partiją yra dainavusios tokio ryškumo žvaigždės kaip Renata Tebaldi, Montserrat Caballѐ.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją