Trečiadienį startuojantis Lietuvos muzikų rėmimo fondo rengiamas festivalis iki gegužės vidurio klausytojams pažers platų spektrą įvairios muzikos. Festivalį pradės iš Vokietijos atvykę pianistai Andrius ir Sandra Urbai, pelnę ne vieną tarptautinių ir nacionalinių konkursų apdovanojimą.

Pasak festivalio koordinatorės Aušros Duobienės, šiemet į tradicinę šventę atvyksta 12 svetur gyvenančių ar studijuojančių mūsų tėvynainių ir trys jų kolegos iš 10 šalių. Aštuoniolikoje festivalio koncertų svečiams talkins per 20 žinomų Lietuvos muzikų.

"Sugrįžimuose" laukiama Belgijoje gyvenančio jaunosios kartos kompozitoriaus Vykinto Baltako, kurio muzika skambėjo Londone, Paryžiuje, prestižiniame Berlyno festivalyje. Kompozitorius yra apdovanotas tarptautiniu Klaudijaus Abado (Claudio Abbado) kompozicijos prizu, kaip dirigentas yra dirbęs su Bavarijos, Berlyno ir Kelno radijo (Vokietija) simfoniniais orkestrais. Šių metų festivalyje V. Baltako muzika skambės ir Lietuvos klausytojams.

Studijas Ženevos aukštojoje muzikos mokykloje tęsianti ir Briuselyje besitobulinanti 2010-2011 m. tarptautinių konkursų laureatė Agnė Keblytė festivalio klausytojus užlies arfos garsais. Su ja drauge koncertuos tarptautinių konkursų laureatė smuikininkė Austėja Juškaitytė, šiuo metu studijuojanti Danijos karališkojoje akademijoje.

Dar viena festivalio viešnia - Vilma Rindzevičiūtė-Zbinden yra tarptautinių fortepijoninių duetų Lietuvoje, Didžiojoje Britanijoje, Belgijoje laureatė, vedusi meistriškumo pamokas Štutgarto valstybinėje aukštojoje muzikos ir scenos meno mokykloje bei Džiuzepės Verdžio (Giuseppe Verdi) konservatorijoje Milane (Italija), nuo 2009 m. gyvenanti Šveicarijoje. Į Lietuvą pianistė atvyksta su savo vyru ir scenos partneriu Danieliu Zbindenu.

Retai Lietuvos scenose pasirodantis violončelininkas Vytautas Sondeckis, koncertavęs Amerikos, Kanados, Japonijos, Kinijos bei daugelio Europos šalių salėse, šiuo metu aktyviai prodiusuoja elektroninę muziką. Į "Sugrįžimų" festivalį kartu atvyksta dainininkė Verenė Andronikof ir pianistas Olafas Silberbachas.

Festivalyje bus proga susitikti su profesionaliu fagotininku, kompozitoriumi ir pedagogu Žilvinu Smaliu, nuo 2008 m. dirbančiu Čilėje Santjago filharmonijos orkestro fagotų grupės koncertmeisteriu, dėstančiu Santjago universitetuose. Pūtikų šeimai atstovaus Vytenis Gurstis, studijuojantis Karališkojoje muzikos akademijoje Londone, aktyviai koncertuojantis, dalyvavęs tarptautiniuose festivaliuose Vokietijoje, JAV, Didžiojoje Britanijoje, Lenkijoje, Ukrainoje ir kitur.

Smuiko garsais klausytojus palepins Raimondas Butvila, kaip pats sakosi, po aštuoniolikos koncertinės ir pedagoginės veiklos metų Venesueloje visam laikui sugrįžęs į Lietuvą.

"Sugrįžimuose" bus progos pasiklausyti ir vargonininko Roberto Lamsodžio, gyvenančio ir dirbančio Norvegijoje. 2010 m. ketvirtajame Naujalio jaunųjų vargonininkų konkurse jis laimėjo III premiją ir Lietuvos muzikų sąjungos prizą už geriausią privalomo kūrinio atlikimą.

Festivalyje lankysis ir Šv. Elžbietos bažnyčios Melvilyje (JAV) muzikos direktorius Virginijus Barkauskas - jis lietuvišką kultūrą puoselėja ir su lietuvių kompozitorių kūriniais supažindina užsienio klausytojus. Nuo 1992 m. gyvendamas Niujorke, daug koncertuoja JAV ir Kanadoje, rengia rečitalius.

"Sugrįžimai" tęsia tradiciją pristatyti Lietuvai po vieną lietuvių išeivijos muziką. Šių metų festivalio programoje bus surengtas išeivijos atstovės, operos solistės Salomėjos Valiukienės-Nasvytytės (JAV) kūrybos vakaras.

Festivalio koncertai vyks Taikomosios dailės muziejuje, Vilniaus rotušėje, Stasio Vainiūno namuose, Vilniaus paveikslų galerijoje, Lietuvos nacionalinėje bei Kauno filharmonijoje, Vilniaus arkikatedroje bazilikoje, Marijampolės šv.Arkangelo Mykolo bažnyčioje.

Balandžio 12 dieną Karoliniškių muzikos mokykloje rengiama festivalio meistriškumo pamoka, kurią ves "Sugrįžimų" dalyviai - pianistas Aidas Puodžiukas ir smuikininkas R. Butvila.

Balandžio 19 dieną Kazio Varnelio namuose-muziejuje rengiama konferencija "Sugrįžtantis Lietuvos menas".

Lietuvos muzikų rėmimo fondo direktorės Liucijos Stulgienės teigimu, nuo 1998 metų rengiamo festivalio "Sugrįžimai" programose dalyvavo per 100 išeivijoje studijuojančių ir dirbančių muzikų, surengta per 200 koncertų ne tik Vilniuje, bet ir kituose Lietuvos miestuose ir miesteliuose. "Net ir mes patys stebimės, kiek daug įvairiuose žemynuose sėkmingai dirba Lietuvoje išugdytų muzikų, kurių sugrįžimas visada yra šventė mokytojams, buvusiems kolegoms, artimiesiems. Visi trokštame, kad šis sugrįžimų procesas būtų nesibaigiantis, ir tikime, kad iš svečių šalių po ilgokų metų vis daugiau muzikų sugrįš į gimtinę gyventi ir darbuotis", - teigia Lietuvos muzikus remiančio fondo direktorė.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją