Maskvos centre atidengtas paminklas vienam iškiliausių pasaulio muzikantų. Paminklo autoriai – skulptorius Aleksandras Rukavišnikovas ir architektas Igoris Voskrezenskis. Į ceremoniją atvyko Mstislavo Rostropovičiaus našlė ir dukros, kultūrininkai, politikai.

„Didžiuojuosi, kad pažinojau M. Rostropovičių. Jis iškilus XX-ojo amžiaus muzikantas. Tokie žmonės – mūsų šalies pasididžiavimas. Bet jis buvo ne tik puikus muzikantas, bet ir iškilus humanistas, nuostabus žmogus“, – sako Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas.

Premjeras pažadėjo, kad Maskvoje bus įkurtas M. Rostropovičiaus ir jo žmonos, garsios dainininkės ir bendražygės, kultūrinio palikimo centras.

„Noriu padėkoti mūsų šeimos, dukterų Olgos ir Jelenos vardu, kad atėjote pagerbti didžio menininko ir mūsų didžiosios Rusijos piliečio atminimą. Galėčiau daug pasakyti, bet labai jaudinuosi. Galiu tik pasakyti: Slava, tau šlovė per amžius“, – teigia dainininkė, kultūros veikėja Galina Višnevskaja.

Slava – taip artimų žmonių buvo vadinamas didis muzikantas, kuriam teko patirti ir tremtinio dalią. Kovojęs už žmogaus teises Mstislavas Rostropivičius buvo persekiojamas, kol galop su šeima 1974-aisiais buvo ištremtas iš tuometinės Sovietų Sąjungos. Sugrįžti į tėvynę galėjo tik 1990-aisiais.