„Atviroje erdvėje“ šiais metais debiutuos keturi kūrėjai: šiuolaikinio šokio kūrėja Austėja Vilkaitytė su spektakliu „Lietuva brangi“, režisierius Ignas Basijokas, statantis Jeano Paulio Sartre‘o pjesę „Išėjimo nėra“ bei du lėlių teatro atstovai – islandų rašytojo Sjon romano įkvėpta Karolina Žernytė ir Šarūnas Datenis su audiovizualiniu spektakliu vaikams lietuvių liaudies pasakų motyvais.

2012 metų jaunųjų scenos menininkų programoje „Atvira erdvė“ pretendavo dalyvauti 25 projektai. Šiemet pirmą kartą atranka vyko dviem etapais – po pirminio susipažinimo su atsiųstomis paraiškomis komisija suteikė galimybę 11 projektų autorių pristatyti savo sumanymo eskizą arba ištrauką. Šiemet itin stiprius, įvairius ir drąsius projektus vertino MS Tarybos nariai ir administracija.

Pasak programos koordinatorės Ingridos Ragelskienės, šis atrankos principas itin pasiteisino: „Pirmą kartą „Atviros erdvės“ programa buvo suformuota po labai intensyvaus, per vieną dieną įvykusio 11 projektų ištraukų pristatymo. Pasirinkta prisistatymo forma leido maksimaliai atsiskleisti stipriosioms projektų pusėms, parodė didėlę jaunųjų teatro kūrėjų motyvaciją ir suinteresuotumą kūrybinio proceso ir baigtinio rezultato kokybe, meniškumu bei inovatyvumu.“

Jaunųjų scenos menininkų programa „Atvira erdvė“ ir šiemet tęsia pernai pradėtą projekto dalyvių kuravimo praktiką. Keturių spektaklių autoriai patys rinksis kuratorius – patyrusius profesionalus, kurie dalinsis patirtimi ir padės įgyvendinti jų sumanymus.

Dar viena šių metų programos naujovė – „Atviros erdvės“ premjeros nesikoncentruos į rudenį. Klaipėdos universiteto Menų fakulteto režisūros studijas bebaigiantis Ignas Basijokas savo spektaklį „Išėjimo nėra“ pristatys gegužės 10 dieną. Šį spektaklį jis kuria su savo kursiokais Pauliumi Valaškevičiumi ir Zigmantu Baranausku bei teatrinio judėjimo „No Theatre“ aktorėmis Elze Gudavičiūte ir Egle Špokaite.

Šiuolaikinio šokio studijas Austrijoje, Suomijoje ir Islandijoje baigusi Austėja Vilkaitytė spektaklio „Lietuva brangi“ eskizą pristatys jau per festivalį „Naujasis Baltijos šokis“ gegužės 2-9 dienomis, o spektaklio premjera įvyks birželio viduryje.

Karolina Žernytė, šiuo metu studijuojanti magistrantūrą aktorių-lėlininkų kurse Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, savo spektaklį pagal islandų rašytojo ir poeto siurrealisto Sjon romaną „Tavo akys matė mane: meilės istorija“ pristatys rugsėjo mėnesį. O jos kursioko Šarūno Datenio audiovizualinio spektaklio „Gaidelis pinigautojas“ premjera įvyks spalį.

Jauniesiems menininkams skirta programa – tai erdvė, kurioje galima žengti pirmuosius žingsnius profesionaliojoje scenoje, nebijant eksperimentuoti ir klysti, suburiant bendraminčius nebūtinai tradicinio žanro sceniniams projektams.

2011-ųjų „Atviros erdvės“ debiutantai – gatvės šokio spektaklis „Feel-link“ (kūrėjai ir atlikėjai Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius), aktorių Gabrielės Malinauskaitės, Adelės Teresiūtės, Dovydo Stončiaus ir Martyno Vaidoto spektaklis „Geismas“, režisieriaus Tado Montrimo pagal jaunojo aktoriaus ir dramaturgo Juliaus Paškevičiaus pastatytas spektaklis „Ribos“, choreografės Erikos Vizbaraitės šokio spektaklis „Kopėčios“ sulaukė nemenko žiūrovų dėmesio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją