„Labai svarbu ir simboliška, jog šalies valstybingumo šerdyje, Trakų salos pilyje, garbingai pristatomas kūrinys, skirtas Lietuvos nepriklausomybės simbolikai, ženklams bei juos kūrusiems menininkams įamžinti,- sako Dana Zacharevičienė, Trakų krašto fotografų asociacijos „Fotra“ vadovė.- Rimantas Dichavičius atliko nepaparastai reikalingą Lietuvos istorijai darbą. Jis kruopščiai surinko medžiagą apie menininkus ir jų kūrinius, susistemino ir meniškai sudėjo į pirmąjį leidinio "Laisvės paženklinti" tomą. Knyga, kaip enciklopedija ir kaip meno kūrinys, leidžia suprasti, kokį didžiulį indėlį atkurtosios Lietuvos pamatams įnešė valstybės simboliką kūrę žmonės“.

Pirmasis fotoalbumo tomas pristato 58 įvairių kartų šalies dailininkus, tapytojus, grafikus, monumentalistus, keramikus, dizainerius ir jų darbus. Tarp pirmame tome pristatomų dailininkų: Arvydas Každailis, Stanislovas Kuzma, Giedrius Kazimierėnas, Vaidila Liudvikas Gedminas, Romualdas Karpavičius, Antanas Žukauskas, Jonas Jagėla, Nerijus Treinys, Petras Repšys, Gitenis Umbrasas, Arūnas Sakalauskas, Algirdas Bosas, Eimantas Ludavičius, Joana Noreikaitė, Petras Henrikas Garška ir kiti. Numatomi dar keli leidinio tomai, į kuriuos bus sudėta daugiau negu 100 autorių valstybingumo įtvirtinimui sukurtų darbų. Medžiagos rinkimas ir bendravimas su autoriais užėmė ketverius metus. Kad būtų kur laikyti visą medžiagą- diskelius, papildomą literatūrą ir t.t.- sudarytojui teko pirkti tris naujas spintas.

„Atkūrus nepriklausomybę, per trumpą laiką reikėjo iš naujo sukurti ir atkurti visą ženklų sistemą: vėliavą, heraldiką, valstybės riboženklius, pinigus ir t.t.,- pasakoja R. Dichavičius.- Reikėjo atkurti visas savo jėgos struktūras: muitinę, policiją, krašto apsaugą, kariuomenę ir jas aprengti kitais, Lietuvos pareigūnų, drabužiais demonstruojant, kad šie žmonės – nebe okupanto parankiniai, bet laisvos tautos statytojai, kūrėjai ir gynėjai. Kad atkurtosios valstybės žmonės jais pasitikėtų, jie turėjo visa savo išvaizda esmingai skirtis nuo anksčiau buvusiųjų ir savo elgesiu tai paliudyti“.

Albumas nėra susijęs su konkrečiomis datomis, jis skirtas kiekvienai valstybės dienai, ne vienam dešimtmečiui. Amžių patirtis liudija, kad priešas simbolių bijo labiau nei ginklų. Naują laisvės ženklų sistemą galėjo sukurti tik žmonės, turintys pilietinės nuovokos, gerai suprantą žmogaus ir valstybės reikšmę ir prasmę, jaučiantys ir mokantys valdyti meno formas, sugebantys linijomis, dėmėmis ir spalvų plastika sukurti iškalbingą kūrinį.

„Valstybė - ne tik berželiai, pušaitės ir ežerėliai. Valstybė- tai žymuo, ženklas ir simbolis,“- naujuoju darbu tvirtina R. Dichavičius.

Trakų salos pilyje Rimanto Dichavičiaus fotografijos darbų paroda bus eksponuojama iki balandžio 15 dienos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją