Parodoje žiūrovai turės galimybę pamatyti kelių pagrindinių septynioliktojo ir aštuonioliktojo amžių stilių baldus iš karalių Liudvikų laikų, taip pat garsiojo prancūzų meistro Andre Charles Boulle baldų ypatumus.

Pasak meno istorikų, A. Ch. Boulle stiliaus baldai laikomi prancūziškų baldų šedevrais, o retas jų autoriaus talentas buvo įvertintas garbingu Baldžiaus meistro titulu. 1672 m. meistras buvo priimtas į gabiausių menininkų grupę, kurią Liudvikas XIV įkūrė Luvro rūmuose. Čia jie galėjo atsidėti brangių baldų ir meno dirbinių kūrybai, gaminti juos karaliui ir jo dvarui. Tais pačiais metais A. Ch. Boulle pelnė ir karalienės pasirašytą teisę į papildomą bronzininko ir baldžiaus titulą.

Prabangų juodmedį garsusis baldų meistras inkrustuodavo kitomis brangiomis medienos rūšimis ir perlamutru. Didžiuliai baldų plotai buvo padengiami vėžlio kiautu, inkrustuojami paauksuoto žalvario arabeskomis. A. Ch. Boulle vardas ilgainiui tapo viso baldų stiliaus pavadinimu.

Liudviko XIV stiliaus baldai pasižymi išraiškingomis baroko formomis, gyvūnų ir mitologinių būtybių drožiniais. Liudviko XV baldai - jau gracingas rokoko stilius, lenktos ir kreivos baldų kojos, tapybos elementai.

XVIII a. pradžioje Prancūzija tapo galinga šalimi, o jos mados tendencijos pasklido po įvairius kaštus.

Naująją parodą sostinės "Vašingtono aikštės galerija" rengia kartu su prancūziško stiliaus baldų salonu "Elgreko".

Paroda "Napoleonas vėl Vilniuje" veiks iki 2005 metų sausio 5 dienos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją