Pasak pirmosios parodos "Peizažas" sudarytojo Stanislovo Žvirgždo, daugelis Lietuvos fotografų kuria peizažines nuotraukas, tačiau vien tik peizažui skirta paroda rengiama pirmą kartą. Kaune ir Mažeikiuose kas dveji metai vykstančiose tradicinėse parodose pasitaiko peizažinių nuotraukų, tačiau tai dažniausiai ekologines problemas rodančios fotografijos.

Gamtos motyvų įvairovė, jos vaizdų nuolatinė kaita ir amžinumas žavi pavargusius nuo XXI amžiaus gyvenimo šurmulio, ieškančius atgaivos, nusiraminimo, poilsio akims ir sielai gamtoje, taip pat ir gamtos unikalumą, sukeliamus jausmus bei nuotaiką atspindinčiuose meno kūriniuose. Nesvarbu, kokia peizažinė fotografija būtų - nespalvota ar žėrinti visomis vaivorykštės spalvomis - ji tik atkartoja jau daug sykių matytus gamtos vaizdus, kuriuos užfiksuoti fotografijoje netradiciniu būdu, pasak žinovų, be galo sunku.

Šioje ekspozicijoje pateikiamos trisdešimties autorių įvairių metų fotografijos. Didelę dalį sudaro ankstesnės kartos Jono Kalvelio, Algimanto Kunčiaus, Virgilijaus Šontos, Audriaus Zavadsko, Juliaus Vaicekausko, Aleksandro Macijausko, Juozo Kazlausko, Antano Sutkaus. Vaclovo Strauko ir kitų autorių nespalvotos nuotraukos, priskirtinos klasikiniam peizažui.

Vėlesnės kartos fotografai Alfonsas Budvytis, Vytautas Balčytis, Kazimieras Mizgiris ir kiti beveik nenutolsta nuo klasikinio vaizdo, tačiau labiau linksta į vaizdo fragmentavimą, pasitelkia tonavimą ar kitas fotografinės raiškos priemones.

Šiuolaikinį spalvotą peizažą kuriantys autoriai Romualdas Rakauskas, Romualdas Požerskis, Gediminas Kudirka, Raimondas Paknys žavisi spalvų gausa, jų raiškumu ir tik nedaugelis jų spalvinėse dėmėse įžvelgia komponavimo priemonę ir ja sėkmingai naudojasi.

Paroda "Peizažas" Prospekto galerijoje veiks iki kitų metų sausio 2 dienos.

Antroji ekspozicija Vilniaus fotografijos galerijoje primins prieš metus Anapilin išėjusį vieną iš talentingiausių Lietuvos fotomenininkų Alfonsą Budvytį. Šįkart parodoje pristatomi vieni paskutiniųjų jo darbų iš serijos "Tylioji gamta", kuriuose autorius subtiliai atskleidė gamtos grožį ir jos paslaptis.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją