"Ilgą laiką tai būdavo iš atskirų liaudies kūrinėlių sudaryta programa, kurios metu skambėdavo tik liaudies dainos, pasakos, o atlikėjai būdavo apsirengę tautiniais rūbais", - pasakojo R.Mikelaitytė.

Šiemet vaikai išvys šiuolaikišką ir linksmą spektaklį, kuriame folkloro muzika bus paįvairinta populiariosios muzikos žanrais, o pasakų personažai elgsis kiek netikėtai - Kalėdų senelis dainuos pritariant ispaniškiems instrumentams, o ožiukai repuos bei atliks breiko elementų turintį šokį.

Pirmieji spektaklį "Varna gelbėtoja" įvertins vaikai su regėjimo negalia - į gruodžio 13 dieną vyksiančią premjerą pakviesti Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro A.Jonyno vidurinės mokyklos moksleiviai, pranešė ansamblis "Lietuva".

Spektaklį taip pat žiūrės neįgaliųjų mokymo centro "Mes esame" auklėtiniai ir ansamblio "Lietuva" globojamos Barboros Radvilaitės mokyklos mokiniai.

Kurti vaizdžią muziką, kuri sužadintų ir žmonių su regėjimo negalia vaizduotę - viena iš ansamblio "Lietuva", kuriam nuo balandžio vadovauja Giedrius Svilainis, naujovių muzikinės išraiškos sferoje.

Spektaklio "Varna gelbėtoja" kompozitorius Donatas Zakaras pasitelkė ne tik liaudies instrumentų skambesį, bet ir netradicines išraiškos priemones, pavyzdžiui - taurių skambėjimą.

Kompozitorius spektaklį "Varna gelbėtoja" vadina multistilistiniu koliažu - naudodamas žinomas lietuvių liaudies dainas, hiphopo, Lotynų Amerikos ritmus bei kitus stilius, D.Zakaras stengėsi parašyti šiuolaikišką, "spalvingą muziką". Pavyzdžiui, spektaklyje skambėsiančioje Ožiukų dainelėje sintezuojamas hiphopo ritmas ir lietuvių liaudies daina "Bėkit bareliai".

"Tai senosios lietuvių etnografinės ir stipriai į ją besibraunančios kosmopolitiškos muzikos sintezė", - spektaklyje skambančią muziką apibūdino kompozitorius.

Vaidinimas vaikams prasideda ramiu, švelniu "Snaigių šokiu", nukeliančiu klausytoją į stebuklingą švenčių laikotarpį, o baigiasi populiaria lietuvių liaudies kalėdinio laikotarpio daina "Kalėdų Jočia". Pastarojoje apibendrinama visa spektaklyje skambėjusi muzikinė medžiaga.

Pasak kompozitoriaus, spektaklio metu parodomi beveik visi lietuvių liaudies tradiciniai ar stilizuoti instrumentai, palydimi šiuolaikiškų ir modernių sintezatoriaus ritmų ir tembrų, užpildančių orkestrinę faktūrą. Vaidinimo režisierė - Birutė Jakučionytė.

Spektakliai gruodžio mėnesį bus rodomi ansamblio "Lietuva" patalpose, o gruodžio 29 dieną - Vilniaus rotušėje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją