Su keletu aktorių bei režisieriumi susitikome netradicinėje teatro erdvėje – buvusiame „Kablyje“ įsikūrusiame riedlenčių parke, būtent čia neseniai Menų spaustuvės rezidentais tapęs teatro judėjimo „No theatre“ kolektyvas repetuoja naują spektaklį.

Tokios erdvės pasirinkimas, anot V. Bareikio, buvo tikslingas, nes tik čia buvo galima išpildyti visus režisūrinius ir meninius sprendimus.

Tiesa, paties spektaklio kūrybinis procesas prasidėjo dar 2011 m. vasarą, bendradarbiaujant su Druskininkų teatro festivaliu, kurio uždarymo akcentu tapo „Mr.Fluxus“, arba „Šarlatanai?“ išankstinė premjera.

„Tada repetavome su respiratoriais, dusome nuo dulkių. O atėjus žiemai šiose patalpose šąlame, tai savotiškas savęs grūdinimas bei iššūkis“, - apie „Kablio“ patalpose visą vasarį vykstantį pasiruošimą premjerai kalbėjo spektaklio režisierius.

Spektaklis kuriamas remiantis Amerikos lietuvio, „Fluxus“ judėjimo pradininko Jurgio Mačiūno biografiniais faktais. „Fluxus“ judėjimą J.Mačiūnas pradėjo septintajame XX a. dešimtmetyje JAV. Jono Meko ir kitų „Fluxus“ artistų nuomone, J.Mačiūnas buvo debesies ir Hitlerio hibridas, o jis pats menininkus vadino tiesiog šarlatanais. Savo trumpą gyvenimą paaukojęs absurdiškiausiems projektams jo pabaigoje J.Mačiūnas sau uždavė klausimą: „O gal mes patys ir buvom tik šarlatanai?“ Šis klausimas ir paskatino teatro judėjimo „No theatre“ kolektyvą pasinerti į J.Mačiūno sukurtą „Fluxus“ pasaulį.

Kaip teigė, V. Bareikis, šis darbas laužo bet kokius stereotipus, vyraujančius apie spektaklį. Visi užsukę pasižiūrėti „Mr.Fluxus“, arba „Šarlatanai?“ turės galimybę ne tik pamatyti spektaklį, bet ir apsilankyti legendiniame „Fluxus“ labirinte, pasigrožėti „Fluxus“ objektų ekspozicija ir tuo pačiu įvertinti momentinės „Fluxus“ tapybos darbus.

Kita spektaklio provokacija – ta, kad jį žiūrovai turės galimybę išvysti tik tris kartus. Toks sprendimas priimtas, anot spektaklio kūrėjo, ne tik dėl finansinių sumetimų, bet ir dėl provokuojančių meninių sprendimų.

Pagrindinis vaidmuo – J.Mačiūno – patikėtas Ainiui Storpirščiui. Taip pat vaidina Dovydas Stončius, Elzė Gudavičiūtė, Eglė Špokaitė, Indrė Lencevičiūtė, Monika Alseikaitė, Aldona Vilutytė, Simonas Storpirštis, Dainius Tarutis, Donatas Bielunskis, Josh McClung. Spektaklio scenografė - Paulė Bocullaitė.

Taigi neabejingi teatro judėjimo „No theatre“ idėjoms ir veiklai, norintys daugiau sužinoti apie Lietuvos vardą pasaulyje garsinusį J.Mačiūną ir jo sukurtą „Fluxus“ judėjimą yra kviečiami vasario 29 d. 21 val., kovo 1 d. 19 val. ir kovo 2 d. 19 val. į „LION skater“ riedlenčių parką (Kauno g. 5, „Kablys“).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją