Kaip rašoma parodos anotacijoje, Lietuvos fotografijos istorijoje rasime ne vieną fotografą, įdėmiai stebėjusį besikeičiantį miesto ir miestiečių gyvenimą. Tema tokia plati ir neretai peržengianti siauras apibrėžimo ribas, kad net Lietuvos kontekste jos visapusiškai aprėpti viena paroda beveik neįmanoma.

Pirmoje istorinės-dokumentinės fotografijos dalyje pristatoma keletas Petro Veličkos darbų, kuriuose užfiksuotas praeities Vilnius, nebeatkartojamas žmonių gyvenimo būdas, papročiai ar net tokie istoriniai įvykiai kaip didysis Vilniaus potvynis.

Miestiečių gyvenimas, kasdienė gatvės aplinka atsispindi ir gerokai vėlyvesnėse dokumentinėse Antano Sutkaus, Vidmanto Ilčiuko ir Vyginto Račinsko fotografijose, kur akimirkos iš miesto gyvenimo įprasminamos kaip tam tikro laikmečio ženklai.

Kiek kitokią miesto viziją, simuliuojant vaizdą pasitelkus kompiuterį, pateikia Ramūnas Krupauskas, ištikimai dirbantis tik su skaitmenine fotografija. Čia miestas tėra atspirties taškas menininko neribotam fantazijos šėlsmui. Parodoje pristatomos ir moksleivės Julijos Matulytės fotografijos. Jose autorė bando atskleisti didžiausios turgavietės šalia Vilniaus gyvenimo paradoksus.

Antroje parodos dalyje rodoma fotografija, kuri tiria, fiksuoja ir grožisi unikalia Vilniaus senamiesčio architektūra. Fotografams Arūnui Baltėnui ir Kęstučiui Stoškui pasitelkus šviesotamsos žaismą, nebylūs senieji mūrai nuotraukose poetiškai atveria savo istoriją ir santykį su dabartimi. Nepastebimai slenkantį laiką miestu ir žmonių gyvenimu fiksuoja Stanislovas Žvirgždas cikluose "Laiko slinktis", "Siena".

Fotografijų paroda "Miestas" viename iš Didžiosios gatvės kiemų veiks iki šių metų gruodžio 14 dienos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją