Kaip pranešė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC), beieškant nuotraukų Lietuvos keliais buvo nuvažiuota tūkstančiai kilometrų, aplankyta daugybė sodybų, kuriose gyvena ar gyveno buvę partizaninio karo dalyviai, ryšininkai, rėmėjai.

Daugiau nei dešimtmetį buvo renkamos nuotraukos šiam albumui, tikslinamos jose pavaizduotų kovotojų pavardės, slapyvardžiai, biografijos detalės. Albumo sudarytojai surinko apie 2 tūkst. fotografijų, iš kurių 250 geriausių pateko į albumą.

"Albumas unikalus tuo, kad vargu ar kitur rasite nuotraukas, už kurias okupacijos laikais grėsė ilgi metai kalėjimo ar tremties. Kiekviena tokia nuotrauka, neatsargiai parodyta net artimiausiam kaimynui, sovietmečiu faktiškai galėjo reikšti asmeninio gyvenimo katastrofą", - pranešime spaudai cituojamas vienas albumo sudarytojų Dalius Žygelis.

1944-1956 metų partizaninio karo nuotraukos albume sugrupuotos pagal tematiką. Albume eksponuojamos partizanų vadovybės, ginkluotės ir atributikos, uniformos ir kitos ekipiruotės, stovyklų bei bunkerių nuotraukos.

Vienas albumo skyrius skiriamas partizaninei spaudai ir kūrybai, o leidinio pabaigoje - žuvusiųjų partizanų nuotraukos ir išsami kiekvieno laisvės kovotojo biografija.

Kaip BNS sakė LGGRTC vyriausias specialistas ryšiams su visuomene Ričardas Čekutis, albume yra ir legendinių partizanų, pavyzdžiui, Juozo Lukšos - Daumanto fotografijų.

Albumo sudarytojai atrinko nuotraukas pagal tris partizanines sritis, į kurias buvo padalinta Lietuva, visoms devynioms partizanų apygardai paskirdami po atskirą skyrių.

Pasak R.Čekučio, mintis išleisti Lietuvos partizanų albumą kilo pamačius analogišką ukrainiečių partizanus įamžinusią knygą. 1944-1956 metų partizaninio karo nuotraukų albumą "Už laisvę ir Tėvynę" išleido LGGRTC kartu su Seimo leidykla.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją