Už ilgus dešimtmečius kūryboje išsaugotą laisvės ir nepriklausomybės dvasią B. Brazdžionis pelnė daugybę apdovanojimų, tačiau didžiausias apdovanojimas kiekvienam kūrėjui yra žmonių meilė ir pripažinimas.

Kauno miesto taryba praėjusiais metais įsteigė B. Brazdžionio premiją. Poetas P. Palilionis ilgus metus bendravo su B. Brazdžioniu. Jis, gerai susipažinęs su poeto gyvenimu, kūryba, archyvais, ilgai bendravęs su jo artimaisiais, parengė solidų leidinį „Tautos šauklio aidai“ (etiudai apie poetą B. Brazdžionį). Už šią knygą poetas P. Palilionis pelnė pirmąją B. Brazdžionio premiją.

„Poeto eilėraščiai ypatingą vaidmenį suvaidino tautos atgimimo – Sąjūdžio laikotarpiu. Dainuojamoji revoliucija vyko skambant dainoms, sukurtoms Maironio, B. Brazdžionio, Justino Marcinkevičiaus tekstams, deklamuojant šių poetų eiles. Iš B. Brazdžionio dvasios stiprybės sėmėsi visa tauta. Tautos šauklio meilė tėvynei, mažo žmogaus didelės pastangos dėl laisvės įkvėpė žmones. Jo eilėraštis „Šaukiu aš tautą“, įprasmintas Vytautio Kernagio, buvo tarytum kovos himnas. Poetas P. Palilionis, parašęs knygą apie B. Brazdžionį, be abejonės, nusipelnė šios premijos“, - sakė miesto meras Andrius Kupčinskas.

„Būtų keista, jeigu nebūtų B. Brazdžionio premijos. Turiu pažymėti, kad šios premijos įsteigimą inicijavo Kauno meno kūrėjų asociacija. Apie šią premiją kalbėjome ir Amerikoje, kreipėmės į Lietuvos rašytojų sąjungą, ji sumanymui pritarė. Visi žinome, kiek reikia padėti pastangų, kol įgyvendini vieną ar kitą sumanymą. Aš dėkoju ir praėjusios, ir šios kadencijos tarybos nariams, savivaldybės vadovams, Kultūros skyriui, kurie palaikė iniciatyvą, knygos rėmėjams, leidyklai „Morkūnas ir ko“ ir visiems, visiems, padėjusiems ją išleisti. Dėkoju ir už premiją, bet ne tai esmė. Šiandien aš ją gaunu, kitais metais gaus kažkas kitas. Svarbiausia, kad šia premija įamžinamas B. Brazdžionio atminimas“, - ketvirtadienį kalbėjo poetas P. Palilionis.

P. Palilionis papasakojo, kaip bendravo su poetu, kiek yra medžiagos, kuri laukia tyrinėtojų ir apibendrinimo knygų pavidalu. Poetas sakė, kad B. Brazdžionio eilėraštis „Šaukiu aš tautą“ prilygo, o gal buvo netgi buvo svarbiau už partizanų kvietimą siekti laisvės. P. Palilionis pažymėjo, kad okupacijos laikais poetas gyveno mūsų mintyse, o Sąjūdžio metais - mūsų širdyse.

Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorė Aldona Ruseckaitė akcentavo, kad ne visi nusipelnė B. Brazdžionio žodžių „malonus kolega“, o P. Palilionis nusipelnė, todėl galėjo būti greta poeto, su juo bendrauti ir parengti tokią knygą.

„Aš džiaugiuosi tokiomis knygomis, kuriose yra labai daug informacijos ir žinių. Visiems įdomi tokia detalė, pateikta knygoje, kad B. Brazdžionis, 1998 m. atvykęs į Lietuvą, Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje, priėjęs prie Maironio biusto, priklaupė ir pagerbė tautos Dainių“, - kalbėjo A. Ruseckaitė.

B. Brazdžionio 105-ųjų gimimo metinių iškilmėse dalyvavo LR Seimo narė Vincė Vaidevutė Margevičienė, miesto tarybos nariai, administracijos atstovai, Lietuvos rašytojų sąjungos Vilniaus ir Kauno skyrių atstovai, buvę Rašytojų sąjungos pirmininkai, meno kūrėjų asociacijos, menininkų draugijų ir sąjuungų, Žurnalistų sąjungos atstovai, aktoriai ir kt. Į Kauną atvyko Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas, bibliotekos atstovės

Aktorė Virginija Kochanskytė skaitė B. Brazdžionio eiles, o aktorius Petras Venslovas – P. Palilionio knygos ištraukas. Poeto eiles skaitė A. Smetonos gimnazijos moksleiviai, jų vadovai Asta Miknienė ir Raimundas Martinkėnas.

Dainavo solistė Rita Preikšaitė, grojo smuikininkas Vilhelmas Čepinskis ir gitaristas Sergejus Krinicinas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją