Vienaveiksmę pjesę „Rezervatas“ G. Grajauskas parašė prieš metus Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centro užsakymu. Sukūrė ją būdamas JAV, kur dalyvavo Ajovos universiteto tarptautinėje rašymo programoje.

Šiemet pavasarį „Naujosios dramos akcijoje“ Vilniuje vyko pirmieji pjesės skaitymai, o vasarą režisierius O. Koršunovas su prancūzų aktoriais surengė „Rezervato“ skaitymus Prancūzijoje, Avinjono tarptautiniame teatrų festivalyje.

Naująjį kūrinį G. Grajauskas neoficialiai dedikavo aktoriui Dariui Meškauskui. Dabar jis yra naujojo spektaklio režisierius ir vienas pagrindinių aktorių. „Rezervate“ taip pat vaidins Eglė Barauskaitė, Edvardas Brazys ir Vaidas Jočys.

Spektaklio režisierius statytojas, kuris pats parinko jam muziką ir „sudės visus taškus“, - Keistuolių teatro lyderis Aidas Giniotis. Vilnietė dailininkė Ramunė Skrebūnaitė spektaklį „aprengė“ indėniškai lietuviškais rūbais, personažų galvas papuošė tikromis Kauno zoologijos sode reziduojančio ir sparčiai besišeriančio erelio Rolando plunksnomis.

Pjesės ir spektaklio veikėjai, anot paties autoriaus, - lyg ir indėnai, tačiau labai jau įtartini, kažkokie indėnizuoti lietuviai... Pseudoindėniška kūrinio tematika su autoironiška pašaipa ir tam tikra nostalgija Tėvynei Lietuvai, pasak G. Grajausko, atsirado iš amerikietiškos specifikos, bežiūrint į autobusais važinėjančius indėnus. „Pasaulis yra rezervatas, pilnas vienišų indėnų“, - reziumavo G. Grajauskas vakar per spaudos konferenciją Klaipėdos dramos teatre.

„Ši pjesė – apie rezervatą mumyse, apie bandymus pabėgti nuo savęs, tikrų, autentiškų dalykų ieškojimus, kartu jaučiant, kad tu pats esi šiek tiek surogatinis šiame surogatiniame pasaulyje“, - teigė autorius.

Jis prasitarė savo kūrinį scenoje įsivaizduojąs kaip gana paprastą, šiltaakę A. Čechovo komediją, nepretenduojančią į kažkokį modernumą. D. Meškausko teigimu, spektaklis bus tragikomiškas, su farso elementais. Jis truks pusantros valandos – kaip Holivudo filmas.