Mokymų dalyviai bus suskirstyti į keturias grupes po 60 asmenų, kiekviena grupių MS lankysis keturis kartus, tai yra praleis po keturias dienas. Iš vienos mokyklos kviečiama po 5 mokytojus ir 15 mokinių. Projekte dalyvaus Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Utenos, Panevėžio apskričių mokyklų auklėtiniai, besidomintys scenos menais.

Per pusantrų metų samdomi lektoriai – scenos menų praktikai ir teoretikai – bei MS darbuotojai parengs 32 teorines paskaitas. Svarbiausias šių seminarų tikslas – šiuolaikinių scenos menų analizė, Lietuvos ir užsienio konteksto pristatymas, dabarties dramos teatro, šiuolaikinio šokio, dramaturgijos, naujojo cirko, muzikinio teatro pristatymas, kūrybinių industrijų reiškinio ir jo vaidmens naujausiuose kultūriniuose procesuose atskleidimas.

Pirmasis, įvadinis, su projekto turiniu supažindinantis renginys vyks vasario 1 ir 8 dienomis. Bus skaitomos teorinės paskaitos („Teatras gamyklose“, „Menų spaustuvė kaip inovatyvaus scenos menų darinio pavyzdys: istorija, infrastruktūra, vykdoma veikla“, „Šiuolaikiniai scenos menai dabar: teatras, dramaturgija, šokis, cirkas“). Moksleiviai ir pedagogai taip pat susipažins su MS erdvių funkcijomis, scenos galimybėmis, įranga. Pirmąją edukacinio projekto dieną vainikuos teatro laboratorijos „Atviras ratas“ naujausias spektaklis „Lietaus žemė“, po jo vyks aptarimas/ diskusija su aktoriais ir režisieriumi.

Projekto renginiai vyks kiekvieną mėnesį. Juose bus detaliau apžvelgiama šiuolaikinio teatro, šokio, tarpdisciplininių scenos menų specifika. Teorinę dienos dalį visuomet papildys tą dieną pristatyto žanro, sceninės kalbos spektaklio rodymas.

Pirmąjį paskaitų ciklą pabaigs vasaros pradžioje planuojamos kūrybinės dirbtuvės, kurioms bus atrinkti 150 dalyvių. Jose moksleiviai ir jų mokytojai praktiškai susipažins, kas yra scenos menų „virtuvė“, kūrybinis procesas, kolektyvinis darbas, gaus konkrečių žinių apie įvairius spektaklio kūrimo etapus.

Viena dalyvių grupė režisuos nedidelę spektaklio ištrauką, kita – rašys draminius tekstus galimam spektakliui, trečia kurs spektaklio muziką, ketvirta – scenografiją, penkta statys šokio spektaklį ar miniatiūrą. Kiekvienai dirbtuvei atitinkamai vadovaus profesionalus režisierius, dramaturgas, kompozitorius, scenografas ir choreografas. Pasibaigus dienos darbams kūrybinėse dirbtuvėse vakarais jų dalyviams ir vėl bus pristatomi konkretūs spektakliai (tiek Lietuvos, tiek užsienio kūrėjų). Po spektaklio peržiūrų įvyks diskusijos su spektaklių kūrėjais ir kūrybinių dirbtuvių vedėjais.

Projekto rengėjai tikisi, kad ši edukacinė MS veikla padės potencialių scenos menų kūrėjų ir vertintojų būriui susidaryti aiškesnį šiuolaikinių scenos menų vaizdą, išmokti juos „skaityti“, augintis kriterijus ir, pažinus itin įvairų kontekstą, atrasti savo, nepriklausomą kuriančio ir mąstančio žmogaus balsą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją