Visas aktorių kolektyvas, anot režisieriaus, šią pjesę, kuri jau sulaukė didelio pripažinimo įvairiose pasaulio šalyse, pasirinko vienbalsiai. Kaip teigė D.Kazlauskas, atsirinkti gerą pjesę iš tokios gausos yra labai sudėtinga. Reikia ne tik stebėti naujausias tendencijas, bet ir kartu į tai nemažai investuoti.

„Pjesę atradau Maskvoje, ji buvo labai gerai išversta iš Prancūzų kalbos. Įdomu tai, kad ją gali traktuoti, interpretuoti ir pateikti savaip. Mes ją išvertėme ir perrašėm taip, kad ji būtų supranta lietuviškai auditorijai. Manome, kad šios pjesės adaptavimas prie mūsų mentaliteto – didelė spektaklio vertybė“, - kalbėjo režisierius. Taip pat vyras pridūrė, jog šią pjesę perrašyti taip, kad ji tiktų lietuviškai auditorijai buvo svarbu dėl to, kad Prancūzijoje pakanka būti žmogumi, o Lietuvoje reikia būti kažkuo ypatingu.

Nors pjesė ir adaptuota lietuviškajam mentalitetui, tačiau pasak Dainių ji kartu nepraranda ir savo savasties. „Bandysime nenuneigti ir pačios pjesės prasmės. Nors negalima nuneigti, kad ji yra 100 proc. perrašyta, tačiau negalime nuneigti ir to, kad pagrindinė mintis taip pat yra išlaikyta.

Perrašydami pjesę spektaklio kūrėjai pakeitė ir originalų jos pavadinimą. „Pavadinimas „Skerdynių dievas“ reiškia karą be taisyklių, o mes pasirinkome pavadinimą „Karo dievas“, nes jis ne toks žiaurus ir gana konkretus.

„Ši pjesė gražina tam tikras tradicijas ir apima bendražmogiškus dalykus, kurie apima daugumą“, - teigė režisierius.

Pristatydami naują spektaklį tiek aktoriai, tiek ir režisierius spaudos konferencijoje iškėlė ir kitas šiuolaikinio teatro problemas, kurios, pasak jų, išvešėję Lietuvoje.

„Šiais laikais normaliam ir sąžiningam teatrui išgyventi  nėra jokių šansų. Tu esi priklausomas nuo ekonominių dalykų. Kalbant apie daugumos vertinimus, jog vienas teatras yra komercinis, o kitas ne - darosi bloga. Nusispjauti man, kas ir ką kalba, nes tik žiūrovas įvertina, ar tavo darbas yra geras. Geras spektaklis visuomet virsta komerciniu, nes jei jis geras, į jį ateina daug žmonių, o tai jau savaime atneša didelius pinigus ir tai yra gerai“, - kritikos negailėjo režisierius.

Šią D. Kazlausko mintį palaikė ir aktorius Giedrius Savickas. „Mane jau užkniso tas svarstymas ir klijuojamos etiketės - komercinis ir nekomercinis teatras. Dabar yra mada sakyti, kad darome nekomercinį spektaklį“, - pasipiktinęs kalbėjo Giedrius. 

Anot Dainiaus, Lietuvos visuomenė serga nuogo karaliaus sindromu. „Pavyzdžiui, Mantas Petruškevičius -  niekas. Visi mes tai suprantame, bet niekas apie tai viešai nekalba, nes mes vienas kitą maitiname.  Tačiau gal reikėtų vieną kartą įvertinti, kas yra kas“, - kritikos lavina nuaidėjo režisieriaus lūpomis.

Dainiaus Kazlausko režisuotas spektaklis vaizduoja dviejų kaimynystėje gyvenančių šeimų santykius, kurie į dienos šviesą išlenda Rejams (Aurelija Tamulytė ir Darius Gumauskas) užsukus į svečius pas Uljė (Viktorija Kuodytė ir Giedrius Savickas). Susitikę ir tik ką susipažinę kaimynai, siekia išsiaiškinti tarp jų vaikų kilusį incidentą – vienas berniukas kitam trenkė lazda ir išmušė porą dantų. Tačiau viešnagei įsibėgėjant, obuolių pyragą ir kavą pakeičia romas...

„Mūsų gyvenimas sudėtingas, kasdien susiduria skirtingi požiūriai ir tikslai. Vadinasi, jvyksta amžinas karas. Kur yra žmogus, ten visada bus karas – vienoks ar kitoks. Tačiau, režisuodamas šį spektaklį, aš pasirinkau poziciją žiūrovui nieko neatskleisti, neperduoti, neįpiršti. Tai nėra lengva pozicija, tačiau, mano nuomone, labai teisinga. Noriu išlikti objektyvus, kad pasirinkti galėtų pats žiūrovas. Dėl šios priežasties be žiūrovo šis spektaklis niekada nebus baigtas, – aiškina D. Kazlauskas. – Pabaigą kiekvienas žiūrovas susikurs pats. Pagal savo išprusimą, patirtį, suvokimą. Vienam galbūt spektaklyje vaizduojama situacija pasirodys labai artima ir pažįstama, kitam, priešingai, – visiškai nesuvokiama, trečiam – galbūt komiška. Juk iš esmės visi žmonių santykiai, jų konfliktai yra labai komiški, jei pasižiūrėsi į juos iš šalies. Todėl ir ši pjesė tiek pat juokinga, kiek ir rimta“, – sako D. Kazlauskas.

Naująjį „Idioteatro“drauge su teatrų gidu teatrai.lt kuriamą spektaklį „Karo dievas“bus galima išvysti vasario 16 d. Vilniaus „Siemens“ arenos„Mini“ salėje. Spektaklyje vaidina Giedrius Savickas, Darius Gumauskas, Aurelija Tamulytė ir Viktorija Kuodytė. 


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)