M. T. Rožanskaitės (1933-2007) kūrybai skirtą albumą-žodyną 2011 m. pabaigoje išleido Tarptautinės dailės kritikų asociacijos (AICA) Lietuvos skyrius. Tai knygos formato asambliažas iš menininkės minčių, spaudoje publikuotų ir specialiai parašytų tekstų. Jie sugrupuoti abėcėlės tvarka pagal dailininkei buvusias svarbias temas.

Pasak knygos leidėjų, M. T. Rožanskaitė - viena iš tų menininkių, kurių darbai laikui bėgant tampa vis įdomesni ir aktualesni, todėl skaityti ir vartyti šią knygą galima nuo bet kurio puslapio - kiekvienas susikurs savitą menininkės pasaulio vaizdą.

Muziejuose ir dailininkės dirbtuvėje saugomi darbai knygoje publikuojami šalia juos lydėjusių recenzijų. Sovietmečiu rašyti dailėtyrininkų Viktoro Liutkaus ir Alfonso Andriuškevičiaus straipsniai atskleidžia M. T. Rožanskaitės kūrybos vertinimus jos kartos kontekste, o Agnės Narušytės fotografijos refleksijos ir Rimos Praspaliauskienės medicininės antropologijos įžvalgos atveria šiandienos meno perspektyvą. Kartu pateikiamos ir pačios menininkės mintys apie kūrybą, nerealizuotus sumanymus, skaudžias patirtis ir reikšmingus žmones: profesorių Antaną Gudaitį, dailininką Vincą Kisarauską, mąstytoją Justiną Mikutį.

Knygos sutiktuvėse dalyvaus sudarytoja Laima Kreivytė, menininkės sūnūs dailininkai Marijus ir Gediminas Piekurai, profesorius Juozas Galkus, dailėtyrininkai Viktoras Liutkus ir dr. Skaidra Trilupaitytė.

Renginio pradžia - 17.30 val.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją